“Продължаваме промяната” се срещна с гражданския сектор и експерти по машинния вот

Опит за прозрачност и осигуряване правото на глас на гражданския сектор беше направен по време на Комисия за електронно управление днес след гласуваното на първо четене Изменение в изборния кодекс и връщането на хартиения вот, който премина без обществено обсъждане в нарушение на правилата на комисиите.
Граждански организации и експертни групи в информационните технологии и изборен процес поискаха да изкажат компетентно мнение, за да разсеят заблудата, че гласуването с машини затруднява избирателите.

Част от изразените аргументи:
– Гласуването с машини се повишава в последните избори, гласуването с хартия намалява
– Въпреки говоренето по медии, че партиите нямат достъп до проверка на честността на машинния код, само една партия се яви на организираната проверка на кода.
– един от най-сериозните фактори, които способстват намаляването на избирателната активност, е именно постоянната промяна на основни елементи на избирателната система
– официалните препоръки на Съвета на Европа апелират въвеждането на технологии да става в по-дълъг период и да има дефинирано време за обществено въвеждане и адаптиране

От Обществения съвет към ЦИК споделиха становище, което е изпратено и към правна комисия, и призовава за преразглеждане на предложената поправка в изборния кодекс, която повелява да се сумират хартиените и електронните разписки. Според нея това са два различни информационни потока, които ако се смесят, ще създадат хаос. “Призоваваме това безумие да отпадне от промените в изборния кодекс. Не натоварвайте СИК-овете с безмислено сумиране и записване на резултатите. Нашето мнение е експертно и ви моля да се вслушате в него”.

По покана на председателя на Комисията по електронно управление и информационни технологии Калина Константинова организации от гражданския сектор и експерти по информационни технологии от Обществения съвет към комисията в предишното народно събрание да изразят компетентното си мнение.