„Продължаваме промяната“ и работодателските организации обсъдиха визията си за Бюджет 2023

Партията аргументира нуждата от нов бюджет за 2023 на среща с работодателските организации

„Продължаваме промяната“ и национално представените работодателски организации проведоха публична среща в Народното събрание, за да обсъдят визията си и работещите решения за бизнеса и гражданите във връзка с Бюджет 2023.

Съпредседателите на „Продължаваме промяната“ – Кирил Петков и Асен Василев, изразиха притеснението си, че плановете служебният кабинет да не внесе нов бюджет за 2023 г., а да удължи стария, ще доведат до липса на предвидимост и сигурност в бизнеса. Причината е, че удълженият бюджет не дава възможност на работодателите да планират правилно разходите си.

„Неведнъж сме говорили с вас колко е важно в бизнеса да има ниво на прогнозируемост. Нищо не пречи политическите партии, докато обсъждат всичко друго, да приемат нов бюджет. Така няма да има риск и за бизнеса. Радваме се, че сте тук за тази дискусия и се надяваме, че ще бъдете част от работещото решение.“, заяви Кирил Петков.

„Ако няма реална макрорамка, за догодина ще има нестабилност. Бюджетният популизъм може да бъде ограничен, ако се приеме дефицит от 3%. Много по-добре е да има нов бюджет, защото той премахва тези рискове от нестабилност“, допълни Асен Василев.

Кирил Петков посочи, че „Продължаваме промяната“ ще предложи допълнителни мерки в подкрепа на бизнеса, които включват:

•Болничният, който се поема от работодателя, да падне от 3 на 2 дни;
•Прагът за регистрация по ДДС да стане 160 хил. лв.;
•Синята карта за работници от чужбина да започне да работи реално;
•Изискването за трудовата медицина за фирмите да се ограничи до тежките категории труд;
•Възможност за по-свободен летен стаж на учениците, само с разрешение на родител;
•Мерките по Закона за инвестициите да бъдат достатъчно гъвкави, така че да привличат чуждестранните инвеститори и да мотивират българските предприятия да се разрастват.
Срещата е продължение на инициативата на ПП за публични разговори с всички заинтересовани от Бюджет 2023 страни, чрез която партията търси подкрепа за внасяне на нов Закон за бюджета за следващата година.