„Продължаваме промяната“ получи подкрепа от „Демократична България“ за Бюджет 2023

В продължение на консултациите за подкрепа на инициирана от „Продължаваме промяната“ декларация на НС, с която се призовава служебното правителство да внесе пълноценен проект на бюджет за 2023 г., днес беше проведена среща с ръководството на „Демократична България“. На срещата беше заявена подкрепата на „Демократична България“ за Бюджет 2023.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков призова да се разделят политическите разговори за мандати от темата за бюджета, защото тя е фокусирана върху решаването на реалните проблеми на хората. „Когато има двуцифрена инфлация, минимална заплата от 710 лв. е неадекватна за следващата година. С ДБ имаме много общи идеи за социални политики, за данъчни облекчения и за увеличаване на прага на ДДС до 160 хил. лв. По всички тези политики може да се фокусираме“, посочи Петков. Той увери, че отговорно ще се направят сметките, така че да се вместим в 3% бюджетен дефицит, но и да се реализират социалните политики.

Асен Василев посочи, че една бюджетна процедура отнема повече от месец, а декларацията за бюджета, внесена от „Продължаваме промяната“ на 1 ноември, дори още не е разпределена от председателя на парламента за обсъждане в комисии. Ако утре започне обсъждането, бюджетът може да бъде приет предколедно, а е много важно държавата да започне годината с нормален бюджет, каза той. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че въпросът за придвижване на декларацията трябва да се постави съвместно на Председателски съвет на парламента.

На срещата беше обсъдена и темата за втория мандат. Кирил Петков увери, че „Продължаваме промяната“ ще подходи отговорно, когато дойде времето за втория мандат, но сега, в мандата на ГЕРБ, не трябва да им се отнема тяхната отговорност.