Официално учредително събрание на „Продължаваме промяната“

„Продължаваме промяната” е проект за управление на България, който ще постигне висок икономически растеж чрез нулева корупция и компетентност на всички нива. Това е обещанието, което Кирил Петков и Асен Василев дадоха още, когато решиха да вземат участие в изборите през 2021 г. Благодарение на добрата работа, която свършиха в служебното правителство и огромното обществено доверие, което гражданите им гласуваха, екипът на „Продължаваме промяната” спечели изборите и успя благодарение на иновативния си подход да сформира коалиция, в която никой не вярваше.

От 13-ти декември до днес правителството управлява страната ни в един от най-трудните контексти – този на войната, на последиците от ковид пандемията и на завещаните проблеми от предишното управление. И въпреки трудностите, пред които е изправена държавата, хората от „Продължаваме промяната”, както в изпълнителната власт, така и в Парламента, успяха да постигнат редица цели в рамките на само няколко месеца.

На 15.04.2022г. се учреди политическа партия „Продължаваме промяната“ в Конгресния център на Международния панаир гр. Пловдив.

В този значим за нас ден нека припомним приоритетите на „Продължаваме промяната” и обобщим свършената работа за последните четири месеца:

 1. Нулева толерантност към корупцията

във всяка една сфера и на всички нива е първото условие, необходимо за постигането на реален напредък в държавността. Въвеждат се реформи при провеждането на обществени поръчки и изпълнението на инхаус процедури. Обособяването на самостоятелно деловодство на Европейската прокуратура и реформите, започнали в съдебната система, са пряко свързани с по-добро противодействие  и елиминиране на корупционните практики.

 1. Без течове на публични средства

Строгият контрол и назначаването на честни и компетентни хора, които контролират разходването на публични средства вече водят до „опазване” на държавния бюджет, а наличните средства се използваха увеличение на пенсиите, майчинството, както и за подпомагане на бизнеса.

 1. Независими, компетентни и честни хора в управлението

Изискването за висока компетентност и прозрачност винаги ще бъдат от ключово значение за управлението на във всеки един сектор. Когато се установят нарушения и злоупотреби, както при предишното ръководство на Булгаргаз и КЕВР, смяната е неизбежна. Именно тази смяна на кадри смекчи удара за българските граждани във връзка с поскъпващите електричество и газ.

 1. Бързо, ефективно и справедливо правораздаване

Въпреки, че за дълбока съдебна реформа е неохбодимо време, първите стъпки към по-справедливо правораздаване са вече факт. Закриването на специализираните съд и прокуратура, разделянето на КПКОНПИ, както и въвеждане на контрол и по-голяма отчетност на главния прокурор са от ключово значение за отстраняване на порочните практики в правосъдната система, както и за по-успешна борба с огранизираната престъпност и с корупцията по високите етажи на властта.

 1. Не променяме данъците, но ги събираме

НАП отбеляза рекордна събираемост, обръщайки се вече не само към малкия и среден бизнес, но и към големите данъкоплатци. Без протекцията в управлението, редица големи фирми започнаха да отчитат печалбите си и да плащат данък на държавата, както е редно.

 1. Администрация без гишета

„Български пощи“ официално премина под ръководството на вицепремиера Калина Константинова и очаква финансирането, заложено в Националния план за възстановяване и устойчивост до няколко месеца. С това се дава ход на дългоочакваната промяна в посока облекчена администрация и бързо и добро обслужване на гражданите.

 1. Иновации и технологии в икономиката

Министерство на иновациите и растежа бе създадеби да съсредоточи усилията си в насока иновации и растеж на икономиката. Сериозно финансиране в тази сфера Министерството ще получи както от заложените за това средства в Държавния бюджет, така и по Националния план за възстановяване. Огромна стъпка е новооткритият Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (ИНСАЙТ), който се очаква да се утвърди като успешен модел за иновации не само в Източна Европа, но и на световно ниво.

 1. Достоен живот за пенсионерите и уязвимите групи

„Продължаваме промяната” е партия, чиято основна цел е грижата за гражданите. Още в първите месеци на своето управление бяха увеличени пенсиите, минималната работна заплата, майчинството. Държавните детски градини и ясли вече са безплатни, а данъчните облекчения за отглеждане на дете са много по-високи в сравнение с предишни години.

 1. Качествено образование без нужда от частни уроци

В сектор образование се работи над редица реформи, свързани с повишаване нивото на образованието у нас, както и изграждането на мостове между образованието и бизнеса.

 1. Инвестиции в масовия спорт и изкуствата

Началото на развитие на спорта и изкуствата е дадено чрез заделените за това средства. Бюджетът, определен за този сектор, никога не е бил по-висок.

 1. Работещо здравеопазване и справедливо възнаграждение за медицинските кадри

Изграждането на болници и модернизиране на здравеопазването е дълъг процес, който вече е започнал. В Националния план за възстановяване и устойчивост са заложени инвестиции в модерна апаратура, обновяване на спешната помощ, закупуване на 6 медицински хеликоптера. Въвеждането на система от електронни досиета ще облекчи както работата на лекарите, така и ангажиментите на пациентите. До дни се очаква официалното увеличение на заплатите на медицинските кадри.

 1. По-бърз и безопасен транспорт

Модернизация и обновление на същестуващите влакови линии ще започне по НПВУ, като тяхната скорост ще бъде увеличена. Предвидено е и закупуването на 62 нови влака. С цел подобряване на цялата транспортна енергия както и във връзка с намаляване на вредните емисии в околната среда ще бъде стимулирана електрическата мобилност и обществения транспорт. За първи път има директен полет от София до Скопие.

 1. Независимост в енергетиката

Благодарение на провежданата политика от страна на правителство, се ускори максимално изграждането на газопроводната връзка с Гърция, а въглищните централи вече няма нужда да затварят, тъй като правителството успя да намери баланс между спазване на условията по зелената сделка и засилване енергийната независимост на България. Нещо повече, с цел съхраняване на енергия се предвижда изграждането на сериозен комплекс от батерии, а за проучване на геотермалия потенциал по НПВУ са предвидени средства

 1. Възстановяване на качественото българско земеделие

В контекста на войната основен приоритет на България беше подсигуряване на продоволствието и гарантиране наличието на основни хранителни продукти. Беше засилен фитосанитарният контрол  върху вноса на чужди продукти, чийто ниско качество и евтини цени подбиваха пазара за българските стоки. Очаква се и модернизация в сектора, така че българското земеделие да се наложи на пазара с продукти с висока добавена стойност.

 1. Опазване на българската природа

Спасен е плаж Корал, а на Алепу започва премахването на подпорния хотел. Възвръщането на българските дюни от частни собственици, ще бъде дълъг процес, но е важно да се отбележи, че началото е поставено, а борбата за българската природа продължава.

 1. Отстояване на националния интерес в НАТО и ЕС

България вече говори като пълноправен член с Европейския съюз и НАТО, отстоявайки своя национален адрес. Проактивната позиция, която правителството заема, вече дава резултат на много нива. Одобрен е плана за възстановяване, по който България ще получи значително финансиране от Европейския съюз. Предложенията, внесени от министър-председателя Кирил Петков за солидарен фонд във връзка с приемането на бежанци, както и съвместното закупуване на газ бяха също бяха приети от международните ни партньори.

 1. Създаване на съвременна българска култура

Въпреки кризите, породени от войната и пандемичната обстановка, сектор култура никога не е бил по-добре финансиран. Работи се над по-доброто провеждане на процедури за кандидатсване на артисти, а националният филмов център стартира първата по рода си програма за детски филми.