ОТКРИВАНЕ НА ИНСТИТУТ ЗА КОМПЮТЪРНИ НАУКИ, ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ И ТЕХНОЛОГИИ

В България официално отвори врати Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (Инсайт*). Правителството застана твърдо зад първия по рода си световен център за изкуствен интелект и информатика, като заяви, че ще го подкрепи с общо 170 милиона лева в рамките на 10 години.

Финансовата подкрепа и участие на държавата кореспондира с основните цели на „Продължаваме промяната”, а именно подпомагане
развитието на научноизследователската и образователна дейност, както и привличане и завръщане на „най-талантливите умове”, както отбеляза премиерът Кирил Петков.

Министър-председателят изтъкна стратегическото значение на института като форма на сътрудничество с двата най-големи технологични университета на Швейцария – Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL). Представителите на двата водещи швейцарски университета заявиха, че нашият район е известен със своите умни млади хора и изразиха увереност, че новият институт ще им гарантира по-големи възможности за развитие. ИНСАЙТ се очаква да се утвърди като успешен модел за иновации не само в Източна Европа, но и на световнониво.

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии получи голяма подкрепа от местния технологичен клъстер. Над 6 милиона долара представляват инвестициите от известни предприемачи в сектора. Бидейки специално звено към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, зад който стоят два от водещите технологични университети в света, INSAIT открива уникалната възможност за взаимодействие на наука и бизнес, както у нас, така и в международен план.

Реализирането на проект, който свързва науката с бизнеса ще доведе до цялостно икономическо развитие, както и до привличането на големи световни компании. Вече е факт подкрепата на гигантите Google, DeepMind и Amazon, които припознават потенциала на института и подкрепят инициативата с близо 7 милиона долара. На срещата с представители на Google беше обсъдена възможността за създаване на
съвместна работна група на правителството с компанията. Нейн основен приоритет би бил изготвянето на нови проекти, свързани с дигитална трансформация, облачни технологии и електронно правителство.

По време на разговор с представители на Amazon, министър- председателят Кирил Петков предложи сътрудничество, като посочи за пример възможността за създаване на регионален център за бази с данни в България. Премиерът Петков заяви, чe правителството е отворено и за други взаимни проекти с висока добавена стойност. Бяха обсъдени и възможностите България да играе ролята на логистичен и дигитален хъб за Централна и Източна Европа. От своя страна вицепрезидентът по продажбите в ЕМЕА Amazon, Изабела Грегор-Чехович, също изтъкна, че инвестицията в INSAIT представлява само първата крачка по пътя към едно по-дълбоко сътрудничество.

 

*Инсайт – конотацията с английската дума insight – знание, сведение, прозорливост.