Премиерът Кирил Петков взе участие в международния икономически форум в Делфи, Гърция.

„Националната корупция се използва като инструмент от чужди държави като Русия да влияят на вътрешната стабилност и политика и да създават зависимости. Затова борбата с корупцията е толкова важна.“

Това послание отправи министър-председателят Кирил Петков в изказването си в рамките на Седмия икономически форум в Делфи. Премиерът даде пример с корупцията в България. Петков посочи, че страната ни е една от най-зависимите от Русия държави в сферата на енергетиката, като сравни „Турски поток“ с интерконектора Гърция-България. Той изтъкна, че докато реализацията на в пъти по-скъпия проект, който не носи реална диверсификация, е вървяла в миналото ускорено, другият проект след близо 10 години все още е незавършен. Към момента се работи сериозно по интерконектора и той ще бъде готов в средата на настоящата година и страната ни ще има истинска диверсификация, което ще е от полза за целия регион.

Събитието, превърнало се в традиция с интернационален отзвук, се проведе за седми път, тази година под надслов „Нови реалности”. Въздействието на пандемията, последиците от войната в Украйна, както и новите геополитически предизвикателства бяха основни теми на тазгодишното издание.
По покана на гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, министър-председателят Петков се срещна с лидери от региона на Западните Балкани. Опорна точка в дискусиите бяха проблемите в региона, последиците от войната в Украйна, както и гарантирането на продоволствена сигурност.
По време на срещата си с гръцкия премиер Кириакос Мицотаки, министър-председателят Петков обърна внимание на стратегическото сътрудничество между двете страни. Българският премиер изтъкна колко важно е партньорството на двете държави за стабилността и просперитета на целия регион. Той даде пример с интерконектора Гърция-България като ключов проект не само за региона, но и за Европа. Министър-председателят Петков изтъкна, че бързата реализиция на проекта се дължи на добрия политически диалог между двете държави и се надява България и Гърция да продължават да си сътрудничат по същия начин и в другите сфери.

В рамките на форума премиерът Петков се срещна и със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който го поздрави за одобрения от Комисията български План за възстановяване и устойчивост. Схинас подчерта успеха на българското правителство, в рамките на първите 100 дни да изготви проект, който да отговаря на сериозните изисквания и условия на ЕК.

В резултат от срещата си с Матиас Корман, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Кирил Петков заяви, че очаква да получи Пътна карта за присъединяване към ОИСР, за да започне активно работа по нея. Премиерът Петков благодари на генералния секретар за последователната му позиция, след решението на ОИСР да започне разговори за присъединяване на България. В очакване на по-нататъшно развитие още през следващите няколко месеца, министър-председателят покани генералния секретар на ОИСР да посети България с цел обсъждане на следващите стъпки, свързани с членство в организацията. Премиерът Петков подчерта, че сътрудничеството на България с ОИСР е от съществена полза както за провеждането на редица ключови реформи в нашата страна, така и за укрепване обхвата на самата организация.

Вижте цялата реч на министър-предстедателя Кирил Петков