В Свищов “Продължаваме Промяната” обяви приоритетите си за бъдещето на образованието и здравеопазването

Свищов посрещна с голям интерес посещението на Кирил Петков и Асен Василев, които дойдоха в града като част от националната предизборна обиколка на “Продължаваме промяната” в Северна България. Гражданите имаха много въпроси, касаещи бъдещето на техния град, който от някогашен студентски град се е превърнал в пенсионерски град. “Да го зачеркнем ли този град?” попита с горчивина гражданка на Свищов. “Ако зачеркнем Свищов, трябва да зачеркнем всички малки градове в страната. Бъдещето ще е по-добро, след като оправим инфраструктурата и връзката между градовете. Пътищата в момента са в ужасно състояние – щяхме да спукаме гума по пътя от Русе за Свищов. Не може да караме по такива селски пътища между два големи дунавски града”, категоричен беше Кирил Петков.

Инфраструктурата е и в основата за визията на “Продължаваме промяната” за бъдещето на здравеопазването. “Във всеки град, ако имаш нужда от болнична помощ, трябва да се ходи до областните градове. Ние мислим, че младите лекари могат да специализират в областните болници, главното им местоживеене да бъде градът, от който идват. По този начин те ще се връщат в родните си места. Всеки град трябва да има медицинско обслужване на не повече от час разстояние, подчерта съпредседателят на “Продължаваме промяната”.

Бъдещето на образованието също минава през децентрализация. “Целта за образованието е да имаме образование без частни уроци. Всяка седмица давам по 180 лева за частни уроци, защото не е достатъчно. Системата трябва да се промени -в момента системата с делегираните бюджети се интересува само от бройките, а не от качеството на образованието. Това трябва да се промени”, категоричен беше Петков.