Три неверни твърдения на служебния енергиен министър за доставките на газ

Три неверни твърдения за цените и доставките на газ от април досега изрече днес от трибуната на народното събрание днес служебният енергиен министър Росен Христов. Кирил Петков, Асен Василев и Венко Сабрутев го опровергаха с факти.

Три лъжи откриха от “Продължаваме промяната” в изказването на министър Росен Христов днес. Те се отнасят за цените на газа и слотовете за разтоварване на доставките.
“Когато Газпром спре едностранно подаването на газ, как този министър сравнява цената на газа от реални доставчици по време на криза, с цена от доставчик, който отказва да достави газ на България?
Същият министър в първия си месец на управление, въпреки дългогодишния си професионален опит с Москва, опита да договори с Газпром доставки и видя, че това не е възможно.
С всяко свое изказване този министър провокира Европейската комисия да го опровергава”, коментира Кирил Петков.

“Едно от важните неща, които се чуха днес в пленарна зала са цените, на които ние сме купували. Коментира се цената от 110 евро…
Чухме неаргументирано потвърждение от страна на служебния министър на енергетиката, че цената била по-висока. Графиката показва съвсем друго нещо – каква би била цената на Газпром.

Ако ние трябваше да купуваме от Газпром по фактурите, които се размахват от Делян Добрев, ние е трябвало да купуваме на 160 евро на мегаватчас. В този момент ние сме купували между 107 и 110 евро. Надяваме се, че с настоящата графика да стане ясно, че всичко, което се изговори в пленарна зала е лъжа. Намирахме се във форсмажорни обстоятелства, в които трябваше да осигурим доставки на газ и въпреки това пак сме купували по-евтино, отколкото желанието на няколко партии да ни влачат в посока Газпром”, допълни Венко Сабрутев.

“И една трета лъжа беше казана – лъжата за слотовете. Каза се, че договор с Шиние има от май месец, защо не са били купени слотове за седемте танкера между май и 2 август (последния ден на сваленото правителство на кабинета Петков). Договор с Шиние има от май месец за два танкера, които бяха разтоварени на слотове в Турция. Тези слотове в Турция договорихме за по-малко от седмица. Седемте танкера бяха договорени 2 работни дни преди края на кабинета Петков. За два работни дни ние договорихме единия слот, с който министъра се похвали. Благодарение на това България продължава да има газ без прекъсване. Другите слотове можеше да бъдат договорени в следващите две седмици, както и гръцките власти казаха, но те не вярваха.
Не на последно място е това как изглеждат цените на борсата.
Да се похвалиш, че цената, която ти договаряш за ноември е по-ниска от цената, която ние сме договаряли за август и септември, не е никакво геройство. Просто е борсова цена”, коментира Асен Василев.