Спряхме частния монопол на границата

Сериозни пропуски в граничния контрол за предходните десет години установи главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните» към Европейската комисия (DG SANTE). Предварителният доклад на дирекцията, която направи одит на фитосанитарния контрол на ГКПП «Капитан Андреево» по покана на кабинета Петков, потвърждава данните на екипа на „Продължаваме промяната“, установени в края на май 2022 г.
Въпреки разкритията на ПП за злоупотребите на граничния пункт, частният монополист «Евролаб 2011» отказа да освободи помещенията на пункта веднага. Правителството на Промяната нееднократно сигнализира, че фирмата взаимодейства с дългогодишни служители на БАБХ. Към ГДБОП са подадени данни за функциониране на организирана престъпна група – чрез саботажи, укриване на информация и заплахи.
Одитният доклад съдържа препоръки за подобряване на фитосанитарния контрол на границата. Считаме, че гарант за изпълнението им е сформирането на правителство с нулева толерантност към корупцията, както и независимо и компетентно ръководство и почтени служители на БАБХ.

Вижте цялото видео: