Ицо Хазарта: “Мафията е болест. Ние трябва да се борим с нея и да я разкараме.”

 “Каквото и да съм чувал и виждал, за мен Народното събрание винаги е било място, в което под някаква форма е събран елитът на обществото – хора, които са заслужили със знания, умения, постижения, макар и с различни политически виждания. Една много голяма част от хората, които видях там, ми се стори, че не са за там”, споделя Христо Петров в интервю за Дарик Радио.

 

Според него, в България може да има реформи. Могат да се случват не толкова бавно и трудно, просто трябва да има една критична маса от хора.

 

На въпроса дали има експерти в Народното събрание Христо Петров отговаря:

“На всяка една стъпка, която направим, винаги има хора, които ти казват какво не трябва да се направи, но не и какво трябва.”

 

 “Когато си си подредил живота с малко корупция, която не забелязваш, когато целта ти е да имаш човек навсякъде, тогава на този човек няма как да му обясня, че има момент, в който трябва да се замислиш какво даваш, освен какво вземаш.”

 

Това, което най-много го шокира е, че в 21 век да целуваш ръка на някой политик или някой политик да дава ръката си да бъде целувана все още е реалност.

 

На въпроса „как ще обясните на тийнейджърите какво е мафия?“, той отговаря:

“Това, което трябва да знаят тийнейджърите за мафията, е, че тя не може без политиците. Ние като общество събираме едни пари под формата на данъци и те вместо да отидат за пътища, заплати, пенсии, училища, се намира начин тези пари да ги откраднат определен брой хора. Това е мафията. […] Мисля, че всички имаха възможност да видят детайлен пример преди няколко месеца как мафията сваля правителство. Мафията е болест. Ние трябва да се борим с нея и да я разкараме.”

 

Известният рапър смята, че много неща се повтарят в годините, защото до голяма степен не си вярваме. “Да не излязат да гласуват хората е част от играта на лошите. Хората си мислят, че така наказват политиците, а те всъщност наказват себе си. Нещата са трудни, но не и невъзможни. Истинска промяна може да има, когато хората осъзнаят, че нещата зависят от тях.”

 

Цялото интервю гледайте тук: