Премиерът Кирил Петков беше гост на срещата на Renew Europe

Министър-председателят Кирил Петков беше гост на срещата на Renew Europe преди началото на Европейския съвет в Брюксел.

Лидерите обсъждаха темите на предстоящото заседание – енергетика, войната в Украйна и европейската отбрана. Кирил Петков заяви пред своите домакини, че борбата с корупцията трябва да е приоритет за европейските политически семейства, така както е за избирателите в национален контекст.

“Трябва да имаме еднакви стандарти и изисквания към политическите формации от общинско ниво до Брюксел”, подчерта българският премиер.

На срещата присъствa президентът на република Франция Еманюел Макрон, министър-председателите на Люксембург – Ксавие Бетел и на Естония – Кая Калас, премиерът на Ирландия – Мишел Мартин, министър-председателят на Холандия Марк Рюте, както и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, и президентът на „Renew Europe Group” Стефан Сежурне.

Заедно с тях участие взеха членовете на Европейската комисия Маргарете Вестагер – изпълнителен вицепрезидент на „Digital“, Вера Йоурова – вицепрезидент „Ценности и прозрачност“, Тиери Бретон – комисар „Вътрешен пазар“, Янез Ленарчич – комисар „Управление на кризи“, Дидие Рейндерс – комисар „Правосъдие“ и Кадри Симсън – комисар „Енергетика“.

Сред председателите на европейските партии бяха Франсоа Байру – президент на Европейската демократическа партия, Тими Дули – съпредседател на партия Алианс на демократите и либералите за Европа, Илхан Кючюк – съпредседател на партия Алианс на демократите и либералите за Европа, както и гостите Кирил Петков, министър-председател на България, Роберт Голоб, председател на „Gibanje Svoboda“ и Шимон Холовня, президент на  „Polska 2050“.

По-късно премиерът Петков се срещна с белгийския си колега Александър де Кроо, с когото обсъдиха разширяване на сътрудничеството в енергетиката и инфраструктурата.