Как промeните в Закона за енергията от възобновяеми източници могат да намалят нашите сметки

На 26 май народните представители приеха на второ четене изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) внесени от Владимир Табутов. Промените в процедурата, за да се снабди дадено лице със слънчеви панели, вече е значително облекчена.

Досега, едва ли не, всяко физическо и юридическо лице трябваше да регистрира данъчен склад и собствена електроцентрала, за да може да си инсталира фотоволтаични панели, или други източници на възобновяема електроенергия. Независимо, че целта им би била единствено собствено потребление.

Според г-н Табутов, депутат от „Продължаваме промяната”  и възпитаник на Харвард, законът вече е написан, така че да работи за хората и бизнеса. Той разяснява, че същият позволява изграждането на ВЕИ мощности за собствено потребление както по фасадите и покривите на сградите, така и върху прилежащите им терени. И добавя, че времето в такъв тип инвестиция е от значение.

Колкото по-бърза е процедурата по инсталиране на ВЕИ мощностите за собствено потребление, толкова по-скоро ще се стигне до възвръщане на инвестицията. Независимо, дали клиентите са се възползвали от пълно или частично финансиране. Отчетите, съпровождащи процеса, ще се правят веднъж годишно, вместо всеки месец. А Планът за въстановяване и развитие предвижда програми за подпомагане инсталирането на ВЕИ мощности, някои от които вече са отворени.

Дългоочакваната промяна премахва множеството фактури на месец и сложни бюрократични хватки, които досега правеха процеса истинско изпитание и поставяха под въпрос недвусмислената полза от собствени източници на чиста енергия.

Какви са ползите за нас, гражданите, от промените в ЗЕВИ?

  1. Всяко домакинство и предприятие може бързо и лесно да построи слънчева централа за собствено потребление;
  2. Така правим стъпка към енергийната си независимост – по-малък шок ако цените на борсата скочат;
  3. Имаме по-голяма предвидимост на разходите за електроенергия – мога да си направя по-точно сметка колко ще ми струва тока всеки месец независимо от пазара;
  4. Намаляваме сметките си за електроенергия;
  5. Не на последно място, използването на слънчеви панели има предимства за околната среда – то ще се ускори декарбонизацията на енергийното производство, а въглеродните емисии ще намалеят.

Ускоряването на процедурата ще доведе до по-бързото реализиране на стотици проекти още в рамките на годината. Това е добре за бизнеса, защото ще бъдат спестени средства и същевременно ще се повиши конкурентноспособността. Интересът към възобновяемите енергийни източници расте ежедневно и привлича чужди инвестиции в България, като създава по-конкурентни условия за развитие на търговска дейност у нас.