В единство с цялостен пакет от законодателни промени между първо и второ четене в Закона за удължаване на държавния бюджет, тези мерки са път към еманципирането на българския бизнес от държавната администрация и постигането на реален икономически ръст
Изплащане на болничен от работодателя до втория ден, продължаване на ставката от 9% ДДС за ресторантьорите и ваучерите за храна да бъдат до 25% от минималната работна заплата са мерки за облекчаване на българския бизнес и ще допринесат за постигане на реален икономически ръст. Тези три законопроекта с облекчения за бизнеса внесе „Продължаваме промяната“ между първо и второ четене в Закона за удължаване на държавния бюджет.
Изплащане на болничен от работодателя до втория ден
Задължението работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г. Това създава допълнителна тежест за бизнеса, която пречи на развитието на икономиката и в частност на малкия и среден бизнес. Ако държавата поеме част от финансовата тежест, ще се освободят активи, които ще способстват повишаването на икономическата активност.
Структурата на държавното обществено осигуряване разполага с необходимия капацитет за администрирането на подобни плащания. Намаляването на осигурителната тежест за работодателите е част от реформата за борба с административния и политически натиск върху бизнеса в България, основата на която беше положена в 47 Народно събрание.
Продължаване на ставката от 9% ДДС за ресторантьорите
Ресторантьорският бизнес бе сред най-засегнатите от двете години пандемия от коронавирус. Прилагането на по-ниска ДДС ставка за услугите в него остава една от най-успешните антикризисни мерки, която дава възможност бизнесът да се възстанови бързо и ефективно. Към настоящия момент намаляването на ставката на ДДС е временна мярка, която обаче доказа своята ефективност за стимулиране на икономиката и затова следва тя да бъде продължена.
Ресторантьорските и кетъринг услуги представляват значима част от българската икономика и тяхното насърчаване има директен ефект върху цялостната среда и населението на страната.
Ваучерите за храна – до 25% от минималната работна заплата
Ваучерите за храна са един от най-успешните механизми за повишаване на покупателната способност на работещите. Трайното увеличаване на стойността им и обвързването им като процент от минималната работна заплата е ефективна мярка, която облекчава работодателите и изсветлява икономиката, тъй като върху тези пари не се плащат данъци и осигуровки. Същевременно все повече работодатели припознават ваучерите като успешен инструмент, който облекчава ефектите от нарастващата инфлация.
Предложеното изменение ще позволи по-добро планиране на годишните разходи за социални придобивки от страна на работодателите и на годишната квота за ваучери за храна от страна на държавата.
Законопроектите са в единство с цялостен пакет от промени за бизнеса и гражданите, които „Продължаваме промяната“ внесе между първо и второ четене в Закона за удължаване на държавния бюджет.