Държавата отпуска нови 738 млн. лева за българския бизнес

Правителството днес удължи срока за прилагане на четирите програми за подкрепа на бизнеса и на гражданите във връзка с нивата на цените на енергията. Те ще действат и през месец април.

Увеличава се таванът за компенсациите на бизнеса от 250 лева на мегаватчас на 300 лева на мегаватчас. За целта Министерският съвет отделя допълнителни 738 милиона лева, които реално ще получи бизнесът.

Цените на тока за битовите потребители остават същите.

Над 4 милиарда лева като компенсации за българския бизнес и домакинствата са върнати обратно в икономиката ни от встъпването в длъжност на правителството през месец декември 2021 г. досега.

Утре на заседание на Европейския съвет в Брюксел премиерът Кирил Петков ще направи предложение за общи покупки на ЕС на природен газ, слагане на таван на цените и намаляване на акциза на горивата, както и създаване на общ солидарен механизъм за компенсации когато нивата на газа и електроенергията надвишат предварително заложени прагове. Това ще доведе до понижаване на тежестта, оказвана от цените на горивата, електроенергията и газа върху икономиките на Европа.