ПП и ДБ поискаха временна комисия за разглеждане на промените в Изборния кодекс

Комисията ще търси решения, които да върнат доверието в изборния процес

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще внесат проекторешение за временна комисия, която да разгледа промените в Изборния кодекс. Това обявиха лидерите на партиите Кирил Петков и Христо Иванов по време на съвместно изявление в Народното събрание.

Целта на комисията е в рамките на месец да разгледа предложенията, внесени между първо и второ четене, и да намери работещи решения, които да върнат доверието в изборния процес.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че дебатът за Изборния кодекс може да стартира отново, ако ГЕРБ оттеглят предложенията си. По повод критиките за машините Петков допълни:

„Министерски съвет на партия ГЕРБ избра и гласува тези машини. Не Мадуро, а Борисов избра тези машини. ЦИК с председател от квотата на ГЕРБ ги избра. Но нека да говорим за важните теми. Няма да коментирам чувалите с лъжи, които чухме тази сутрин. През цялото време искаме да говорим за бюджета и за реалните проблеми на хората. А БСП, ГЕРБ и ДПС избраха да отворят Изборния кодекс. Защо избраха точно този приоритет? Защо имат фиксация върху Изборния кодекс? Това ли е най-важното за българските граждани? Знаете ли защо? Защото искат да направят подмяна на вота на българските граждани. Искат да върнат измамите с хартиените бюлетини. Искат да затворят Обществения съвет, който ги критикува. Искат да превърнат тези машини в просто принтери. Искат да усложнят гласуването на българите в чужбина. От тази трибуна искаме да кажем – държим да видим оттеглянето на целия законопроект.“