ПП: Да се поеме грижа за минералните бани на България и те да станат широко обществено достъпни

Над сто експерти, представители на институциите и граждански организации се влючиха във форума на „Продължаваме промяната“, посветен на потенциала на българските минерални бани

Да се намери механизъм, включително с участието на държавата, така че да бъде поета грижата за минералните бани на България и те да станат широко обществено достъпни. Около това се обединиха участниците на кръгла маса на 24 януари в Народното събрание, организирана от ПП „Продължаваме промяната“, с подкрепата на „Българската асоциация за термално наследство“. Събитието беше посветено на потенциала на българските минерални бани.

Сред конкретните задачи се открояват спиране на разрушаването на знакови съоръжения и разхищаването на минералните води; прилагане на добри нормативни и бизнес практики, които виждаме в много други европейски държави; създаване на актуален национален регистър на термалните извори; изготвяне на национална стратегия за развитие и обособяване на централизирана институция, която да ги управлява.

„Със съжаление трябва да признаем, че много от термалните ресурси не се развиват, а се монополизират или се концентрират в ръцете на частни интереси, които ги управляват при занижен контрол, лишавайки много хора от полагащото им се право на свободно ползване на лечебната вода. Събирането на всички заинтересовани и отговорни страни беше сериозна заявка да се работи на национално и на регионално ниво за развитието на едно от най-ценните ни национални природни богатства“, заяви г-жа Цветелина Симеонова – Заркин от ПГ на „Продължаваме промяната“, домакин на кръглата маса.

Участниците в кръглата маса споделиха, че до момента в редица населени места, включително в столицата София – най-богатата столица в света на минералните води, вече десетилетия се пропилява техният потенциал. Често оправданието е липса на средства, но в същото време се пропускат възможности по европейски програми, а милиони от средствата на данъкоплатците се пропиляват в проекти със съмнителна стойност, без оглед на обществения интерес, а културното ни наследство тъне в разруха. Значението на темата, от гледна точка на здравните и социални аспекти, културното наследство и развитието на кръговата икономика и туризма, беше представено при много голям интерес със следните презентации: „Потенциал и полза от термалните минерални води за зелената и кръгова икономика“ от Иво Анев, „Влиянието на водите върху човешкия организъм“ от д-р Ивайло Иванчев, „Бездомни води: минералните извори и изоставената грижа за здравето“ от арх. Слава Савова, „Туристически анализ за възможностите и ползите“ от проф. д-р Красимира Станева, „Термалното културно наследство“ от проф. Тодор Кръстев. Специална презентация за сливенски минерални бани за форума представи и г-жа Татяна Султанова, народен представител от МИР – Сливен. Участниците посетиха и изложбата “Минералните бани на София – смисъл и спасение” на фотографа Здравко Йончев, организирана от ПП „Продължаваме промяната“ в Народното събрание.