Кирил Петков и Асен Василев: Историите

През последните четири седмици дадохме десетки интервюта, обоколихме над 1000 локации, срещнахме се с хиляди хора. Говорихме за пенсиите, за газа, за цените и инфлацията, за корупция и кражби, за нови магистрали и мостове на Дунав, за по-високи доходи, енергийна независимост и всичко онова, което вълнува хората и бизнеса. И въпреки това не успяхме да разкажем много неща – за последните дни на нашето правителство, за истинското лице на политиката в България, за мечтата ни как може да изглежда нашата страна след няколко години.
Затова направихме един последен, дълъг разговор извън телевизонните студиа и без ограничено ефирно време. Разговор, от който никой не се опитва да извади “новина”, “компромат” или “скандал”. Цялото интервю може да видите тук, а това са част от най-силните моменти в него.

За обвиненията, че кабинетът “Петков” е бил про-американско правителство…

Асен: Ние сме про-българско правителство, а не про-американско. Имаше огромен натиск да управляваме с ГЕРБ заради уж общите ни евроатлантически ценности. Но ние казахме: “Решенията за България се вземат във България”. Не взимаме решения под диктат и който иска да си прави евроатлантическа коалиция, ще си я прави без нас.

Какво се случи в дните преди падането на правителството и къде се крие истинската политика в България?

Кирил: Дойдоха едни т.нар “политически брокери” и казаха: “Ако си затворите очите за енергетиката, ние мислим, че можем да докараме утре с 6 депутата по-малко от ДПС.” Ние казахме “Не.”. Имахме такива предложения и за съдебната система, както и за конкретни суми от “бизнес ориентирани” депутати. Когато отказваме, помислиха, че сме луди или че сме аматьори. Ние показахме, че не сме поредните маркетингови политици, които обещават неща, а задкулисно се договарят за т.нар “политическа стабилност”.

За и против еврозоната?

Асен: Ако Възраждане смятат, че последната крепост на България е българският лев, това е много тъжно. Единствената причина българският лев да има стойност е, че зад всеки лев и 95 стотинки седи по едно евро в трезорите на БНБ. Със закона на борда ние сме казали, че няма да печатаме левове, ако не държим в трезора евра. Българският лев като самостоятелна валутна единица не съществува от въвеждането на Валутния борд….Аз имам един въпрос към Костадин Костадинов, който много се е загрижил за българщината. Хайде заедно да седнем и да помислим. Аз обиколих близо 70 града за тази кампания. Не видях паметник на Хан Крум, на Хан Тервел, на Хан Аспарук, не видях паметник на Борис, на Симеон. България е била Велика сила по времето на тези владетели. Цяла Европа се е съобразявала с нас. Римската империя, Византийската, е имала договор и ни е плащала репарации на нас по времето на тези владетели. Ние трябва наистина да уважаваме историята си, да си построим паметници на владетелите, да си разкажем истинската история и защо тези владетели са били велики и как са се грижили за българския интерес. Как са отстоявал независимостта на България? Това е истинската българщина, а не да веем знамена на чужда държава. Към г-н Костадинов – хайде да се хванем и от партийните субсидии да издигнем паметник на поне един от нашите владетели от Първата българска държава.

Какво всъщност бе промяната, която направи правителството на Промяната?

Кирил: За нас промяната е спиране на паричните потоци към едни хора, които са свикнали да източват държавата последните 30 години. Тези хора имат ресурси, тези хора са свикнали да живеят с висок стандарт на живот. Тези хора имат една цяла армия от консултанти, адвокати, които също се хранят от това нещо. И ние изведнъж се появяваме и казваме – тези павета не ни харесват, не обичаме така да се строят незаконно магистрали, пускаме ви ДНСК да провери дали ви е качествен ремонта преди да ви платим и искаме гаранция 7-годишна. Проверяваме как са се харчили европроектите, виждаме, че сте правили злоупотреби…айде да приключим с всичко това и да направим Промяната.

Какво се случи с България през последните 30 години?

Асен: Най-големият проблем за тези 30 години е, че едни кукловоди издигнаха борци и престъпници за елит на страната и изгониха всички хора, които искат да работят честно. А тези, които не успяха да изгонят, смачкаха. Затова в момента сме една от най-нещастните държави в света, въпреки че не сме една от най-бедните.

Има криза на доверието. Как можем да извадим доверието от кризата?

Кирил: Ние не сме някакъв народ от много лоши хора, които просто нямат доверие. Истината е, че този народ е много лъган последните 30 години. Направихме нечувана за последните 30 години коалиция между БСП и Демократична България и ето – съединението може да прави силата, когато са се обединили хора с обща кауза за развитието на държавата, а не за развитието на тях самите.

Мечтата ви за една променена България?
Асен: България ще бъде наистина променена, когато българите са щастливи да живеят в България и когато се обаждат на приятелите си в чужбина и им казват “Защо не се върнеш, знаеш ли колко е хубаво тука?” И то не хубаво за мен, а хубаво за всички.