Калина Константинова: Ще се преборим с нея

Калина Константинова е вицепремиер по ефективното управление в редовното правителство на Кирил Петков. Преди това е заместник-министър на икономиката в служебния кабинет назначен от президента Румен Радев. За предсрочните парламентарни избори на 2 октомври тя е втора листата на „Продължаваме промяната“ в 25-и МИР-София.

Калина Константинова е родена на 18 май 1984 г. в София. Завършва 9-та Френска езикова гимназия в София, след което изучава Икономика в Колежа „Бард“ в Ню Йорк, САЩ. Има и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки в Лондон, Великобритания. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Преподава в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и с Центъра за стратегии и кoнкурентноспособност в Harvard Business School. Опитът ѝ в частния, публичния и нестопанския сектор е изцяло в подкрепа на развитието и модернизацията на малкия и среден бизнес и стартиращите компании в България. Била е съветник на Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. В последните две години развива иновативна стартираща компания в сферата на информационната сигурност, носител на множество награди. Семейна е, с едно дете.

Голяма част от хората са демотивирани и лъгани толкова години от политическата класа, че дори не смятат да упражнят правото си на вот на 2 октомври. Как ще ги накарате да гласуват за „Продължаваме промяната“? 

Апатията е най-силното оръжие на корупцията. Изборът на 2-ри октомври е изключително важен, даже съдбовен. Той е между това да се върнем назад към старите политики на прехода или да продължим напред към една променена и по-добра България. Иска ми се да вярвам, че хората няма да оставят този избор не просто в ръцете на произвола, а в ръцете на престъпността, която се бори за оцеляване и разчита изцяло на апатията, за да продължи да се развива безнаказано.

Ние от „Продължаваме промяната“ доказахме, че имаме смелостта да се изправим срещу несправедливостта и смятам, че с енергията, която влагаме в каузата, ще събудим хората и те ще осмислят съдбовността на избора на 2-ри октомври.

Кое е основното, което ви отличава от останалите партии?

Ние не сме безгрешни, но основното, което отличава „Продължаваме промяната“, е, че нашите грешки не са продиктувани от задкулисни зависимости и от престъпни намерения, нито от желание да напълним чекмеджета и куфарчета. Те са следствие от нашия голям ентусиазъм и бързината, с която се опитваме да прекършим гръбнака на корупцията, която за 12 години се е пропила навсякъде. Съзнаваме, че ще ни трябва доста повече време, за да успеем да се преборим, но няма да се откажем.

Въпреки краткия срок, около 7 месеца, в управлението, успяхте да направите много за младите семейства и децата – безплатни детски градини и ясли, но това е само част от социалната ви политика?

Точно така, но освен безплатните държавни детски градини и ясли, ние отделихме 70 млн. за изграждане на нови детски градини и ясли в цяла България, защото в някои от по-големите градове всъщност това е ключовият проблем. Отделихме още 16 млн. лв. допълнително за по-здравословна храна на децата в училище, както и над 820 хил. лв. компенсация за родителите на деца, за които няма място в детските градини.

Повишихме минималната учителска заплата на 1415 лв., но всъщност всичко това са само първите крачки, които за тези седем месеца успяхме да извървим.

Един от най-важните приоритети на „Продължаваме промяната“ е да се погрижим за младите семейства, за да могат те спокойно да отглеждат децата си в България, вместо да емигрират в търсене на по-добър живот и по-добра реализация. Искаме за България българчетата и техният живот да са истински приоритет.

Увеличението на пенсиите е една от ключовите ви промени. Това ли е пътят, който ще продължите да следвате – в подкрепа на уязвимите групи в обществото ни?

Да, абсолютно нашият план е след четири години минималната пенсия да бъде 900 лв. Това, което заварихме е, че през 2021 г. един милион български пенсионери живееха под линията на бедността с минимална пенсия от 300 лв. Те бяха лъгани 12 години, че пари за пенсии и социални мерки няма. Вярвам, че за тези няколко месеца хората се убедиха, че държавата не е бедна, а безобразно крадена. Когато кражбите спрат ще можем да осигурим достоен живот на нашите родители и на нашите деца.

Планът ни за следващото управление е всяка година да вдигаме пенсиите, така че те да се повишат със 100% от РЪСТА НА средната заплата или с ръста на инфлацията от предходната година, в зависимост от това кой показател нараства повече. Дългосрочният ни ангажимент е до 2026-та г., ако имаме пълен мандат, минималната пенсия да може да стане 900 лв.

Като втори човек в листата на 25 МИР, разкажете какви са основните проблеми, които посочват хората в разговорите си с Вас и как те могат да бъдат решени?

Основният проблем на българското семейство, независимо от това дали е бедно или богато, включително и на моето, е емиграцията. Бабите говорят с внучетата си през компютъра и то често не на един и същи език. На коледната трапеза обикновено се събира половината от семейството и това е проблем в цяла България, на само в нашия избирателен район.

За първи път в нашето управление парите на българите отиват най-сетне при българите за повишаване на качеството на техния живот. За първи път бизнесът спря да бъде изнудван и започна да се развива, така че децата ни да имат реализация тук, а не да я търсят навън.

Кои според Вас са най-важните теми, по които неотложно трябва да се работи?

Ние искаме да си довършим работата, да довършим всичко, което започнахме – да продължим да вдигаме пенсиите, да вдигнем минималната заплата и най-после да включим Комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ) в борбата с корупцията. Тя да се бори с нея, а не да я покровителства, защото фундаментът на една държава е точно това: справедливост, достоен живот за нашите родители и грижа за децата ни.

Как определяте предизборната кампания до този момент?

Мисля, че всички виждат, че агресивните похвати на старите политици на прехода са изцяло мобилизирани срещу нас. Това е вик на отчаяние, една борба за оцеляване с всички възможни средства, но ние няма да позволим това да ни отклони, гледаме напред. Хората не искат да се връщат назад, а мечтаят за една променена България. Кампанията на статуквото цели да се обезверят хората, че няма смисъл да се гласува, но истината е, че апатията обслужва корупцията, а изборът на 2-ри октомври е съдбовен. Избираме между това дали да останем в миналото и да направим завой назад или да гледаме смело напред и заедно да се преборим за една променена България, която никога да не искаме да напускаме.