Ако ЕЦБ беше надзорника през 2014 година КТБ нямаше да фалира и ние нямаше да платим колеткивно 4 милиарда за този фалит

„Не мисля, че ще има драматична промяна в начина на живот след влизането на България в еврозоната.“ Това заяви вицепремиерът и министър на финанси Асен Василев в предаването „Седмица“ на Дарик радио.

Той отговори на основните страхове от приемането на общоевропейската валута, като подчерта част от приносите, които ни носи членството в еврозоната включително:
> участие във вземането на решения в Европейската централна банка,
> премахване на таксата за превалутиране и
> намаляване на лихвените проценти по кредитите.

Той също така увери, че държавата ще следи за картелиране, за да не се изкриви пазарът. В интервюто на Асен Василев изразява мнението си за ефекта от антикризисните мерки. Според министърът на финансите те ще намалят растящите цени в страната и добави „Важното е българските граждани да са получили най-добрата подкрепа. Увеличават се пенсиите, заплатите и социалните плащания“.

Вицепремиерът отбеляза, че за първото тримесечие на годината има 1 млрд. лв чуждестранни инвестиции в България. Според икономическите данни износът също се повишава.

На въпросите свързани с данъците и осигуровките в България Асен Василев изрази мнение, че те са сравнително ниски в сравнение с европейските нива и не трябва да се намаляват, или увеличават. „Това е залегнало и в коалиционното ни споразумение.“ завърши той.