Създава се специализирано звено за престъпления против природата

В МВР започва работа по създаването на специализирано звено за разследване на престъпленията против природата. Със заповед на Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, по инициатива и с експертната подкрепа на народните представители от „Продължаваме Промяната“ -Мирослава Петрова и Цветелина Симеонова – Заркин – е създадена работна група, чиято задача е в кратък срок да подготви създаването на специализирано звено за престъпления против природата.

Създадената комисия се оглавява от инспектор Камен Николов, сектор Зоополиция и кинология към отдел Охранителна полиция, и в нея влизат експерти от различни звена на МВР, които се занимават с престъпления срещу животни (домашни, диви и защитени) и срещу околната среда, експерти на Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, представители на прокуратурата, неправителствения сектор, както и двамата народни представители от Комисията по околната среда и водите.

Днес в Главна дирекция Национална полиция се състоя първото заседание на групата.
Сред основните задачи на експертите е разработването на:

  • –  Единен протокол за действие при установяване на посегателство, нарушение и/или престъпление против природата
  • –  Структурирането на координационен съвет, който да осъществи навременна и ефективна подкрепа както на институционално, така и на оперативно ниво
  • –  Създаване на условия за подобряване на информационния обмен между институциите

– Единен специализиран канал за подаване на сигнали за нарушения и/или престъпления срещу дивата природа и животните

Експертите в комисията изразиха силната си мотивация и решителност да приключат работа по създаването на звеното в срок от два месеца.

Гражданските представители в групата изказаха радостта си от така проявената навременна политическа воля и осъществяване на начинанието в полза на каузата по опазване и защита на природата и животните в България.