Здравеопазването не трябва да е заложник на политическите процеси и договорки

Случаят “Даная” за пореден път разкрива нуждата от реанимация на системата на българското здравеопазване. Система, в която липсват кадри и стандарти за работа. Система, в която и лекари, и пациенти работят и се лекуват в ужасяващи условия и дълги години никой не е понасял отговорност за състоянието й.

От ПП-ДБ сме убедени, че е време за ревизия на медицинските стандарти и уверение, че лекарите и медицинските екипи ги спазват. Време е да действаме решително в името на най-ценното – живота на децата ни.

Още тази седмица народните представители на ПП-ДБ:

1. ще поискат в Комисия по здравеопазване да бъдат изслушани представители на МЗ, Изпълнителна агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, НЗОК и експертните медицински съвети относно:
– Проследяване на доставката и приложението на лекарствени продукти от една болница на друга при спешни състояния;
– Навременната диагностика с ЯМР и скенер в извънболничната медицинска помощ на деца и правилата в НРД за медицинските дейности.

2. ще поискат изслушване на координатора на експертния съвет по неврохирургия относно приложението на медицинския стандарт по Неврохирургия;

3. ще внесат проект на решение за възлагане в срок от 14 дни министъра на здравеопазването да подготви доклад с експертните съвети за състоянието на медицинските стандарти.
От бъдещия министър на здравеопазването ще изискаме да вземе ясна позиция относно състоянието и приложението на медицинските стандарти и протоколи за действие.

Независимо от ротацията в правителството, ПГ на ПП-ДБ ще следим отблизо дейността на министерство на здравеопазването и на Министерския съвет, както и на всички ръководители на болнични заведения, след датата 6-и март.

Призоваваме прокуратурата и БЛС да работят с ускорени темпове и да предприемат мерки при установяване на допуснати закононарушения и нехуманно отношение и изказвания, несъвместими с лекарската професия.