Време е разговорът за политика да се превърне в разговор за спазени обещания.

Всички ние сме избрани с гласовете на българските граждани.

Всички ние преди изборите дадохме дума да решим проблемите на хората. И да започнем да градим отново тази България, за която мечтаем. Всяка партия чрез своите платформи, програми, визии, и реални възможности.

В този парламент „Продължаваме промяната“ ще възобнови работата си оттам, откъдето беше спряна – този път като конструктивна и предвидима опозиция. Ще се водим от два прости принципа:

1) да оправдаем доверието на нашите избиратели, като изпълним своите предизборни обещания

и

2) да работим за решаването на истинските им проблеми.

Нашите предизборни обещания са в четири области и независимо дали ние или някой друг предложи тези политики, ние ще ги подкрепим.

В сферата на подпомагане на конкурентоспособността на българския бизнес:

 • Ще настояваме нито един данък да не бъде повишен.
 • Ще настояваме бюджетният дефицит да е ограничен до 3%.
 • Ще настояваме за таван на цените на тока от 250 лв./Мвч, което означава, че ще следим да няма корупционни течове в енергетиката.
 • Ще работим и за таван на цената на газа.
 • Ще подкрепим прагът за регистрация по ДДС да се увеличи още веднъж и да достигне 160,000 лв.

 

В сферата на социалната политика и доходите:

 • Ще предложим увеличение на пенсиите с 20%, за да може доходите на възрастните хора да продължат да изпреварват инфлацията.
 • Ще подкрепим минималната работна заплата да достигне 50% от средната работна заплата или 860 лв.
 • Ще подкрепим нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи за ток, газ, вода, парно – на база на консумация.
 • Ще предложим вдигане на данъчния кредит за младите семейства с 50%.
 • Ще продължим политиката учителските заплати да бъдат 125% от средната работна заплата.
 • Ще настояваме минималната работна заплата на всички лекари да бъде 2000 лв., а на медицинските сестри – 1500 лв.
 • Ще настояваме програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства да продължи.

В сферата на борбата с корупцията:

 • Ще внесем отново законопроекта за антикорупционна комисия с разследващи функции.
 • Ще работим, за да ускорим внасянето на законопроекта за разследване на главния прокурор от независим съдия.

В сферата на външната политика:

 • Ще продължим работата, която започнахме, за влизане на България в Шенген.
 • Ще продължим стъпките за влизане на България в Еврозоната от 2024 година.
 • Ще работим България да е уважаван и равнопоставен член на Европейския съюз и НАТО. Политиката на сферите на влияние трябва да остане в миналото. Границите на всяко суверенна държава са неприкосновени. Заедно с останалия демократичен свят призоваваме Русия да прекрати незаконната окупация на Украйна, за да се възстанови мира в Европа.

В дебатите с нашите колеги в парламента ще следим за принципност и последователност в техните изказвания и действия.

За всички в залата, които се наричат евроатлантици, искам да припомня, че няма как да си евроатлантик, ако не уважаваш върховенството на закона, не държиш на работеща, реформирана съдебна система, и не отстояваш премахването на корупцията по всички етажи на властта.  Заплахата от войната в Украйна не трябва да притъпява нуждата от законност в България.

А всички депутати в този парламент, които милеят за България, искам да попитам: когато се движите по бул. „Граф Игнатиев“, и после минете по булевард „Дондуков“, и продължите по булевард „Цар Освободител“, и забележите от дясно улица „Московска“, и огледате храм-паметник Александър Невски и стигнете до паметника на съветската армия, колко паметници на български царе видяхте? Забелязахте ли, например в центъра на София, паметник на Цар Борис I или паметник на Цар Симеон като символ на великата българска държава по време на златния ни век?

Време е да спрем псевдонационализма, който се шири в България, а реално прокарва чужди интереси. Време е да оценим значението на корените на българската история, култура и традиции. И в тази дискусия ще бъдем конструктивни – как да направим така, че нашите деца да се гордеят с предците ни, които са изградили и запазили България независима. Сами. Без помощ от Големия Брат. И въпреки Великите сили.

Ние добре знаем каква е мечтата на българите извън тази сграда. Хората искат работеща здравна система, училища, които да образоват децата ни без нужда от частни уроци. Хората очакват българските и световните компании да развиват своя бизнес в България като осигуряват високи работни заплати. Българите настояват за работеща съдебна система, която да гарантира справедливост – не избирателно, а за всички. Настояват за достойни пенсии. За качествени пътища, за които най-накрая да спрем да се чудим защо не са готови след милиарди похарчени средства. Да запазим природата, да развиваме българското земеделие и туризъм.

Решаването на тези проблеми е ключ към преодоляването и на демографската криза – кой би напуснал такава променена България? Защо българските семейства да не могат да отглеждат спокойно повече от две деца, когато доходите и средата го позволяват?

Ние знаем, че България може да се превърне в онова кътче в Европа, което дава възможност за истински качествен живот на всеки гражданин.

Какво ни е пречило през всички тези години да постигнем това?

Отговорът се крие в нарушаването на двата принципа, с които започнах.  И затова ще ги повторя:

1) да оправдаем доверието на нашите избиратели, като изпълним своите предизборни обещания

и

2) да работим за решаването на истинските им проблеми.

Така че ние ще сме конструктивен партньор по всички гореописани политики и ще подкрепим всяко решение, което вярваме, че ще приближи България към осъществяването на своя потенциал. Но яростно ще критикуваме всеки, който реши да постави своя интерес пред този на българските граждани. И ще посочваме всеки опит за злоупотреба с обществения ресурс.

Ние вярваме, че съединението прави силата. Но обединение е възможно само с хора, които с действията си в миналото и с намеренията си в настоящето показват, че са готови да платят лична цена за това нашата обща българска мечта да не остане само мечта, а да се превърне в реалност. Вместо безпринципната диалогичност ние избираме да сме коректив, с реалните действия и решения. Време е да поставим точка на безкрайния политически преход. Време е разговорът за политика да се превърне в разговор за спазени обещания. Време е за обединение в името на българските граждани, НО на базата на принципни решения, а не на базата на задкулисни договорки и частни интереси.

Ние ще сме последователни и няма да предадем доверието на тези половин милион българи, които гласуваха да продължим промяната.

Благодаря Ви.