Предстои пореден рунд в битката за общинската болница във Велинград

Предсрочното освобождаване на управителя на общинската болница във Велинград е незаконосъобразно. С този мотив, подкрепен с конкретни аргументи, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков върна за ново разглеждане скандалното решение на велинградския Общински съвет (ОбС) от 23 февруари т.г., с което беше уволнен д-р Данчо Гурдев. Общинските съветници трябва да обсъдят темата и да гласуват отново в 14-дневен срок.

Междувременно след жалба на д-р Гурдев съдът спря вписването в Търговския регистър на новия управител на болницата. То беше поискано от кмета на Велинград Костадин Коев от ГЕРБ, още преди решението на ОбС да е влязло в сила.

На 23 февруари т.г. с 15 на 12 гласа ОбС във Велинград смени управителя на общинската болница без никакви мотиви, по анонимен сигнал, без проверка на факти и доказателства и въпреки подкрепата на повече от 200 служители на здравното заведение и гражданите на общината. Д-р Гурдев беше заменен с човек, пряко свързан със собственика на частната болница във Велинград. По този начин беше открит пътят към налагането на частен монопол върху медицинските услуги за близо 50 000 жители от четири общини. В знак на протест срещу решението още същия ден трима съветници от ГЕРБ напуснаха групата си в ОбС и останаха независими.

Граждански протести взривиха Велинград по време на заседанието на ОбС, както и в следващите дни.

Във Велинград отдавна е известен стремежът на собственика на частната болница в града да завладее цялото здравеопазване в региона. За по-малко от девет месеца като управител на общинската болница д-р Данчо Гурдев успя да спре редица схеми за източване на здравното заведение и да започне неговото финансово стабилизиране. Битката за справедливост продължава.