Позиция на „Продължаваме промяната“ за прекъснатото заседание на правна комисия в сряда

Разглеждаше се законопроектът за независимо разследване на главния прокурор

За първи път в правна комисия вчера се гледа законопроектът за независимо разследване на главния прокурор. Макар преди по-малко от два месеца депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП да работиха денонощно по скопяването на Изборния кодекс, вчера те прекъснаха работата по единствения законопроект, който ще ограничи безконтролната власт на главния прокурор и ще постави закона над всички.

Приемането на законопроекта за независимо разследване на главния прокурор, освен че ще върне надеждата за справедливост на българските граждани, е изискване за получаване на средствата по второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 1,4 милиарда лева. Проблемите в съдебната система, заради които няма ефективна борба с корупцията по високите етажи, многократно е изтъквана от европейски партньори и като причина за това, че България все още е извън Шенгенското пространство.

Важен момент в законопроекта е и откриването на възможност за съдебен контрол при отказ прокуратурата да предостави информация на обществеността и журналистите за своята работа или бездействие. След приемане на законопроекта, прокуратурата няма да може да продължава да отказва неоснователно достъп до информацията.

Още през 2009 България е осъдена в Страсбург по делото „Колеви срещу България ”. Решението по това дело за първи път категорично констатира проблема, че в България не съществува ефективен механизъм за независимо разследване на евентуални престъпления от главния прокурор. Единайсет години по-късно фасадните евроатлантици в парламента не бързат с механизма, който може да реши този проблем.

***
Междувременно „Продължаваме промяната“ поиска изслушване на настоящия главен прокурор Иван Гешев за напредъка по разследванията, по които бяха изнесени данни от разследващия журналист Христо Грозев. За целта депутатът от „Продължаваме промяната“ и председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по ЗЕС Бойко Рашков внесе искане за съвместно заседание с комисията по правни въпроси.

„Продължаваме промяната“ счита, че данните за действията на агенти на ГРУ в България от 2011 година до днес дават индикации за висока степен на засягане на националната ни сигурност. Предвид това народните представители следва да бъдат запознати с извършените от прокуратурата действия.