Позиция на Продължаваме Промяната относно нападението над българина Християн Пендиков

Политическа партия „Продължаваме промяната“ остро осъжда нападението срещу Християн Пендиков, македонски гражданин с българско самосъзнание. Всеки акт на насилие на каквато и да е основа, включително расова, политическа или етническа, противоречи на основополагащи ценности и законодателството на Европейския съюз (ЕС).

Изразяваме своето съчувствие към нападнатия сънародник и близките му и изразяваме надеждите си за успешно възстановяване.

Призоваваме служебното правителство на Република България да направи всичко възможно, за да изясни случая и да се увери, че властите в Северна Македония ще работят активно за установяване на извършителите и техните мотиви, и да гарантират, че виновните ще понесат отговорност за действията си.

Считаме, че Република Северна Македония като страна-председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и следващ председател на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) трябва да води политика съобразно ценностите на тези организации.
Призоваваме да се установят извършителите и мотивите, както и дали има политически такива.

Същевременно обръщаме внимание на необходимостта да се продължи структурираният диалог на междуправителствено равнище, започнал в началото на миналата година и впоследствие преустановен по неясни причини. Поставянето на двустранните отношения на стабилна институционална основа ще допринесе за своевременното отстраняване на проблеми на българската общност в Северна Македония, за да не могат радикални елементи от двете страни на границата да диктуват дневния ред.

Кабинетът „Петков“ постави успешно в дневния ред на Съвета на ЕС въпроса за придържането към европейските ценности и спазването на правата на човека по пътя на интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз. Българското правителство с мандат на „Продължаваме промяната“ беше водено от разбирането, че подобряването на положението на българите в Северна Македония може да стане само чрез системни усилия за подобряването на диалога между двете държави.