Несебър е застрашен с отпадане от списъка на ЮНЕСКО

Несебър е едно от местата, които ЮНЕСКО е защитил в България, и един от най-красивите ни морски курорти. През 2009 г., тъй като има страшно много ново строителство в града, получаваме предупреждение от ЮНЕСКО, че трябва да се изготви план за запазване и управление на града. От 2010 г. до 2022 г. Министерство на културата и Националният институт за културно наследство не са направили даже задание за този план. 13 години имаме пълно бездействие по този казус до степен, до която в началото на 2022 г., когато ние застъпихме като правителство, получихме последно предупреждение, че от догодина Несебър ще бъде включен в списъка с обекти, застрашени с отпадане от списъка на ЮНЕСКО. Министерство на културата се задейства, заедно с общината, и вече имаме изготвено задание, което е финансирано, заяви Асен Василев.

„Очаква се до края на годината да направим плана за опазване и управление. В много спешен порядък трябва да се направи и общ устройствен план на Стария град, който също липсва. Двата плана в комбинация трябва да регулират да няма допълнително строителство, как се използват площите на града и какво се прави, за да остане градът в автентичния си вид, а не с достроявания и съвременна архитектура, за да може да остане в списъка на ЮНЕСКО“, допълни той.

Василев подчерта, че първите реални стъпки, за да бъде защитен Несебър, вече са направени. „Изготвено е задание за плана за опазване и управление на града. Трябва самият план да бъде изготвен, да бъде консултиран с жителите тук, тъй като това до голяма степен ще промени начина, по който Несебър изглежда – да се върне към по-автентичния си вид. Ако до началото на другата година този план бъде обсъден и приет, би следвало да успеем да защитим града. Имали сме 13 години това нещо да се случи, проява е на безхаберие. Защо не се е случвало, не мога да кажа, може би предишните министри на културата трябва да отговорят. Важното е, че сега започва да се случва“, посочи съпредседателят на ПП.