Недопустимо е България да се хвърля обратно в хватката на зависимост при доставките на ядрено гориво

ПП „Продължаваме промяната“ е обезпокоена от последните действия на служебното правителство, които застрашават енергийната сигурност и независимост на България.

Управляващите отмениха решение на кабинета Петков от 13 юли 2022 г., свързано с доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Така, в пълно противоречие с аргументите за осигуряване на конкурентна среда, служебното правителство практически спира достъпа на българската АЕЦ до алтернативното гориво и поставя страната в зависимост от традиционния доставчик ТВЕЛ /Руска федерация/.

Припомняме, че гориво за реакторите, които се ползват в АЕЦ „Козлодуй“, произвеждат и две европейски компании – Уестингхаус /Швеция/ и Фраматом /Франция/.

България може да изпита последствията от отмяната на решението на кабинета Петков в следващите 2 години, когато запасите от ядрено гориво за АЕЦ ще бъдат изчерпани.

Обезпокоени сме, че след като много други държави от ЕС вече успешно диверсифицираха енергийните си доставки въпреки войната в Украйна, а кабинетът на ПП направи решителните стъпки към газова независимост на България, поредната «ревизия» хвърля страната в нова зависимост, този път в ядрената енергетика.

Призоваваме служебното правителство да не предприема действия, които ще оставят тежко наследство от проблеми на следващия редовен кабинет в толкова важен сектор за икономиката и националната сигурност на България.