Електронното управление е в интерес на всеки български гражданин

Електронно управление е възможността всеки гражданин да се възползва от услугите на държавата по най-бързия и лесен начин – дигиталния. Когато човек има нужда от съдействие от страна на държавата, това не бива да е обвързано със загуба на време, редене по опашки и попълване на безброй документи на хартия.

Както в частния, така и в държавния сектор гражданите очакват да си свършат работата бързо, безпроблемно и ефективно. В днешно време човек е свикнал да отключва телефона си с погледи и да си плаща сметките докато пътува в метрото. Така, както частният сектор предоставя тези удобства на обществото, така и държавата трябва да откликне на новите нужди и навици.

Проблемът, който досега е бил пречка за предоставянето на дигитални услуги в сферата на държавната администрация, е свързан с трудностите, които поставя така нареченият електронен подпис (КЕП). Към момента той се използва предимно за служебни цели и макар да улеснява работата на редица институции, по никакъв начин не улеснява работата на гражданите с държавната администрация.

Комисията по електронно управление в Парламента мисли в нова посока, която избягва трудностите, свързани с използването на електронен подпис. Заместник-председателят на комисията – Стоил Стоилов разказва за работата на експертите по този въпрос и изтъква като най-важна НАЦИОНАЛНАТА СХЕМА ЗА МОБИЛНА ИДЕНТИФИКАЦИЯ. Същата ще бъде реализирана и достъпна през мобилните устройства на гражданите и се очаква да бъде готова до края на годината.

Стоилов разяснява, че чрез мобилната идентификация човек ще има достъп до личното си медицинско досие, в което ще се намират всички епикризи и документи, свързани със здравето. Към МВР ще могат да се плащат глоби и актове, а в процес на обсъждане е евентуалното отпадане на синия талон. Депутатът от „Продължаваме промяната“ акцентира и върху това, че се търсят дългосрочни решения във връзка с киберсигурността и борбата с престъпността в интернет пространството. От изключителна важност е държавата да намери ефективен начин да спре злоупотребите, засягащи децата и подрастващото поколение. Във връзка със сигурността, касаеща държавната администрация, Стоилов заявява, че се работи над модел, който веднага разпознава, дали има открадната парола и пробив в нечий служебен акаунт.

Вижте целия разговор със Стоил Стоилов и не забравяйте, че както той казва: „В сферата на дигитализацията не се работи толкова политически, колкото експертно – в интерес на всички български граждани.”