Даниел Лорер: Имаме мисия – икономически растеж, който води до растеж на доходите за всички българи

„Инфлационното развитие се случва вече в целия свят – няма да подмине и България, тъй като влязоха в употреба огромни количества ликвидни пари. Те създадоха растеж на всички пазари след ковид, а растежът обикновено води до инфлация. Нашата мисия като държавници е да създадем условия, в които този икономически растеж да води до растеж на доходите за всички българи, който да е по-голям от инфлацията. Такава е рецептата за успеха“.

Това заяви вчера водачът на листата на „Продължаваме Промяната“ Даниел Лорер в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Nova News.

Другата тема, която засяга целия свят е цената на тока. Лорер изрази мнение, че е пропуснато цяло десетилетие за подготовка. По думите му „предишните правителства просто подписаха “Зелената сделка”, но не създадоха никаква стратегия за осъществяването на този преход у нас“.

„Ситуацията с цените на тока има два аспекта – единият е глобалната криза с цените на електроенергията – те се вдигат в целия свят. Цяла Европа, Америка, Китай вече го усещат и това създава проблеми за индустрията и за крайния потребител. У нас този проблем се увеличава двойно и поради отказа на предишните управления през последните десет години да планират прехода на българската енергетика“.

Краткосрочни решения за цената на тока

На въпрос какви биха били решенията на „Продължаваме Промяната“ за справяне с нарастващата цена на тока, Даниел Лорер посочи няколко ключови фактора, на които е важно да се обърне внимание за начало.

„Имаме газопровод, който трябва да бъде приключен. Това е връзката с Гърция. По него могат да потекат количества азерски газ, който е на половин цена от руския – по някаква причина това не се случва години наред. Сега цената я плащаме всички ние“, каза той и допълни, че “имаме ПАВЕЦ-ове, които са извън строя и не могат да акумулират енергия. Те трябва да бъдат ремонтирани, за да влязат в действие и това ще намали още веднъж цената за потребителя. Имаме руски реактори, които седят на неизползваема площадка в Белене. Енергийните експерти могат да сметнат дали създаването на нов атомен блок в Козлодуй носи смисъл за българската енергетика – това определено също е възможност, която трябва да се изследва”.

Българското данъчно облагане няма да бъде засегнато

Даниел Лорер беше категоричен, че България трябва да се присъедини към всички споразумения, които подкрепят Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), и развитите страни. Той поясни, че инициативата за въвеждане на глобален корпоративен данък в размер на 15% е изключително добра, за да не избягват големите компании данъци, когато продават в една държава, а печалбите се начисляват в друга. След това обаче поясни, че тя няма да засегне икономиката на България, тъй като има отношение към много малка част от огромните компании в света. Ето защо по думите му “българското данъчно облагане от около 10% няма да бъде засегнато”.

По време на разговора той припомни още, че една от основните икономически позиции на „Продължаваме Промяната“ е да не се променят данъците. „За сметка на това – да се създаде изключително силна система за контрол, за да може така, както през последните 4 месеца демонстрирахме повишена събираемост, да ускорим темповете на събираемостта и да имаме много повече приходи в бюджета”.

Цялото интервю може да гледате тук: https://nova.bg/news/view/2021/10/09/342377/продължаваме-промяната-искаме-да-спечелим-изборите-със-121-депутата/