Александра Милчева: Търговище има потенциал да се превърне в място, в което младите избират да живеят и да се развиват

Александра Милчева иска родният й град да стане символ на „българската мечта“

Експертът по киберсигурност Александра Милчева е водач на листата с кандидат депутати на „Продължаваме промяна“ в Търговище.

„Макар и да не живея в града, обичам да се връщам при семейството си и да прекарвам време в къщата на баба ми във Въбел“, споделя тя. – Имах чудесно детство в Търговище и получих възможност да се развивам всестранно. Възпитаник съм на III СОУ, – години наред посещавах школата по изобразително изкуство, посещавала съм най-различни кръжоци като ракетомоделиране, пеене, народни танци. Този опит ме е формирал.“

Александра работи в сферата на киберсигурноста с фокус върху управлението на кибер риск. Към тази специалност тя са насочва по време на магистърското си обучение в Харвард (2016 – 2018). След това получава възможност да прекара една година в харвардския изследователски център “Белфер”, където работи с едни от най-изявените експерти в сферата на киберсигурността и управлението на кибер пространството. През есента на 2019 се завръща в Европа и се присъединява към екип ‘Кибер устойчивост’ на международна компания с над 30 000 служители.

Преди обучението си в САЩ, Милчева завършва „Европеистика“ в Софийския университет и „Политика, сигурност и интеграция“ в University College London в Англия. Работила е по проекти в Чили, Кения и Китай.

„Мечтата ми за Търговище е да създадем повече възможности за предприемчивите хора да се развиват и останат в града, – споделя Александра. – да окажем нужната подкрепа за малкия и средния бизнес, да подсигурим добро образование и условия за децата на Търговище да творят, спортуват и да се развиват. Вярвам че при наличието на тези условия, няма да се налага да гоним „американската“ и „европейската“ мечта, а ке предпочетем българската.“