Новини

30 години викаме Неволята, време е да си оправим колата сами

Радикални решения няма. Няма и спасители. Има упорито и последователно изграждане на демократични институции и създаване на свободни граждани, които, докато не осъзнаят как работи системата и не станат мнозинство, ще продължават да се разочароват. Дотогава техните избраници ще са безсилни да изпълнят обещанията си в малцинство.

Един от големите политически “фокуси”, които партии като ГЕРБ и ДПС играят през последните години, беше да внушават, че нашата общност от свободни хора е малка, маргинална и незначителна – спомняте си – умни и красиви “жълтопаветници”.

Медийните кафяви оръдия бълваха тази отровна смес години наред.

Истината обаче е, че ако засечем социологическите данни по отговорите на различни въпроси, българите, които искат страната ни да е част от модерния, сигурен, богат и цивилизован свят, са мнозинството хора в България. Мнозинството иска да бъдем в Европейския съюз, голямо мнозинство припознава страната като естествена част от европейската общност, над 80% смятат, че съдебната система днес не работи, почти същият процент отговарят, че България не се движи в правилната посока. Дори и за военноотбранителната организация НАТО подкрепата е около 50%, а несъгласните са с една трета по-малко.

Има силно желание за промяна. Има голямо мнозинство за промяна и това може да се види, когато сме седнали около масата и всеки споделя своето недоволство от моментното състояние на държавата. Това не е желание за “стабилност”, това са гласове за мащабна промяна.

Силната медийна и политическа атака срещу нашето мнозинство на практика е саботаж срещу повечето българи.

“Черният лебед” за политическото инженерство дойде, когато “случайниците” (както един бивш ДС агент ни нарече) от ПП, заедно с “Да, България” и ДСБ, се явихме като коалиция, и не само че съставихме две правителства, но коалицията остана здрава във времето, а синергията между трите партии в нея е все по-видима.

ПП-ДБ вече са систематичен фактор в политическия живот, демократичната общност има силно и убедено представителство и съобразяването на статуквото с тази общност е неизбежно.

Гласът на демократичните хора се чува по-силно от всякога през последните 20 години.

През годините нашата общност беше държана извън управлението по много начини: отцепване, отлюспване, очерняне, осмиване и омаскаряване на водещите фигури в партиите.

Разбирам отчасти разочарованието на част от тях. Други са станали неволни жертви на черната пропаганда, загубили са чувството за общност и са демотивирани. Иска ми се да ги убедя, че колко бързо ще излезем от хватката на паралелните структури на властта зависи до голяма степен точно от тях. Пробуждането на тази общност е начинът да придвижим България напред.

Ключът към предстоящите избори и следователно – нормалното европейско бъдеще на нашата страна – се държи от негласуващите.

Повечето наши поддръжници разбраха, че не ги предадохме, едва сега, когато отказахме ротация на премиерите на 17 март 2024 г., защото в договора за реформи нямаше реални дати. Те разбраха, че отстояхме тяхната позиция дори в така наречената “сглобка”, но въпреки това в много от тях остана дълбок страх дали пак да отидат да гласуват.

Ако си останат вкъщи, това ще е победата на Пеевски и Борисов срещу свободните граждани. Силата на Пеевски не е в хората, които гласуват, а в хората, които си остават вкъщи. Ако избирателната активност е като в Германия, неговите депутати биха били едва 18 в следващия парламент.

Структурите на скритата власт

Голяма част от реалната власт не се избира пряко от хората, което дава възможност за големи изкривявания на процесите в страната. Извън демократичната ос на парламента и правителството има три основни властови стълба, които взимат превес в обществения живот, докато в парламента няма 121 гласа мнозинство за промяна върху тях.

Тази паралелна власт, за която гражданите не гласуват пряко, се крие в: службите за сигурност, които до голяма степен са нереформирани в последните 30 години; регулаторите, които определят много, без това да е видимо от гражданите – от цената на тока до свободата на медиите, до нивата на бързи кредити в държава; и съдебната система, която има огромно влияние върху политическите събития в страната.

Проекти като “Турски поток”, забавянето на проекти като гръцката газова връзка, неплащането на данъци от “Лукойл” за десетилетие, зависимостта от руското гориво в АЕЦ “Козлодуй” са все резултати от взаимодействието на координаторите на паралелната власт (първоначално от хора на бившето ДС) и руски служби за сигурност, които имаха 70 агенти на ГРУ само в официалното им представителство в България, преди да бъдат изгонени от моето правителство.

В момента изпълнителният директор на тази перманентна власт е Делян Пеевски, а мениджърът по комуникации и маркетинг е Бойко Борисов.

Разбира се, те имат и много формални и неформални помагачи, чийто единствен интерес е собственото им облагодетелстване от публичния ресурс. Тези хора заедно и добре координирано управляват паралелните властови структури и ще направят всичко да няма промяна и тази силна власт да остане в ръцете им.

Какво са си обещали Борисов и Пеевски?

За да има реална промяна при тези структури, демократичната ос трябва да има над 120 гласа в Народното събрание за реформа в службите и регулаторите и 160 гласа – за съдебната власт. Реалната сделка между Борисов и Пеевски в този момент опира точно до това: Пеевски гарантира, че докато Борисов го пази електорално, той и неговите депутати и кметове няма да бъдат застрашени от тези инструменти на перманентната власт.

Така единият гарантира инфраструктурата на перманентната власт, другият гарантира мнозинство в парламента, за да бъде запазена. Двете страни гарантират запазване на съществуващото управление, независимо от политическите процеси.

Защо ни трябват работещи институции?
Справедливост, равен старт и правила, които да важат за всички, са част от реалните аргументи, но може би най-директният аргумент е, че няма как да сме богати, няма как да имаме нормално здравеопазване, нормално образование и да си оправим демографията без тези институции.

Ето няколко икономически аргумента:

 • Всеки българин плаща данък “корупция”. Зависимостта между това колко е висока средната заплата в дадена страна в Европа и индексът на корупция е 75%. За всяка точка подобряване на индекса на корупция средната работна заплата в дадената страна се увеличава със 70-80 лв. на месец. Например средната заплата в България днес е 2300 лв., а в Словакия е малко над 3000 лв. на месец. Словакия е с 9 точки по-добре в индекса на корупция и със 700 лв. на месец по-висока средна заплата. Реално данъкът корупция се плаща от всеки българин, всеки месец, с пониските си доходи, които получава, точно заради високите нива на корупция.
 • Колкото е по-корумпирана една система, толкова повече бюрократични спънки тя създава. Принципът е прост – за да има за какво да се плаща подкуп, трябва да има повече на брой “тесни места” в обществените услуги.
 • Инвестициите в една държава зависят от нивото на административната ефективност и липсата на корупция. В световен мащаб статистически е доказано, че за всяко стандартно отклонение в индекса за институционална ефективност инвестициите варират с близо 5% от БВП на страната. Това показва каква огромна спирачка за инвестиции в една държава са неработещите институции и корупцията в тях.
 • Честните конкурси и липсата на корупция при тях трябва да определят кои да са директорите на болниците, директорите на училищата, кои да са ректорите в университетите и реално изцяло да определят качеството на образованието и здравеопазването.

Така че, когато говорим за нормално работещи институции, ние реално говорим каква ще е средната работна заплата за хората, колко ще са образовани децата им, колко ще са здрави техните родители и колко бързо ще се развива икономиката на държавата.

Следващи стъпки
Една голяма надежда за бъдещето е, че има ярко мнозинство в българския народ, което не е доволно от правосъдието в България, от здравеопазването, от образованието, от инфраструктурата, от чувството за справедливост. Близо 80%, независимо от партиите, са съгласни, че въпреки всичко не трябва стабилност, а трябва промяна за по-добро. Въпросът е как това мнозинство около българската маса да стане мнозинство в парламента. Как след 30 години разочарования българите да разберат, че без тяхната активна политическа позиция с гласуване паралелната държава ще продължава да определя обществения живот в страната.

Опасността ГЕРБ-ДПС да работят като единна структура, която с помощни партии да пенсионира Борисов в ролята на президент, а Пеевски да владее еднолично абсолютно всичките лостове на властта, не е никак малка.

Има огромна опасност България да заприлича на Беларус, където Пеевски е премиер, Борисов е президент и да няма нито една независима институция или медия.

Може да изглежда налудничаво за вас, но за тях е мечта.Единственото нещо, което в момента може да ги спре, е избирателната активност на независимите български граждани. Нищо друго.

Ние знаем, че:

 • Пеевски няма доброволно да предаде контрола върху паралелната власт. Власт не се дава, тя се взима. Тук големият проблем на Пеевски е, че той не може да отстъпи дори и малка част, защото системата се гради на стабилност и всяко разместване или осветяване носи голям риск. Всеки техен човек, сменен заради честен конкурс, може да стане предател и да нанесе сериозен риск на паралелната система на управление.
 • Борисов няма да рискува да застане срещу интересите на Пеевски заради предишните си прегрешения и страха му от независима съдебна система. Той самият не е голям радетел на работещи институции и както видяхме, не пази хората като Мария Габриел, които могат да поведат ГЕРБ като реална европейска партия.
 • Дори с наше правителство и равен резултат между ПП-ДБ и ГЕРБ те стигнаха до реформи само на хартия, без да са реални, което означава, че няма как да очакваме, ако ПП-ДБ е в по-слаба позиция, да има някакъв напредък.

Затова ние казваме на нашите симпатизанти, че няма да влезем в съвместно управление с Пеевски и Борисов. Не защото има нещо лично, а защото вече имаме много ясна представа за лимита на техните действия. Реално ние го достигнахме в последните 10 месеца чрез реформата на хартия и всяко следващо действие би означавало загуба на реална власт от Пеевски и застрашаване на личната сигурност от работещо правосъдие за Борисов.

Двамата стават пречката България да има институционален напредък, който е задължителен, ако искаме да имаме просперитета на една нормална европейска държава.

Нашата работа оттук нататък е да работим, докато българските граждани и тези, които не гласуват, ни дадат мандат, за да вървим напред – така че България да стане нормална европейска държава.

Видя се, че без мандат от гласуващите хора, чрез политически и тактически ходове, възможността за промяна е много ограничена.

И тук идва реалният ангажимент към нашите поддръжници: ако сме първа политическа сила на тези или следващи избори, ние ще намерим начин да формираме правителство, достойно за една нормална европейска България. Ако хората дадат мандата на ГЕРБ-ДПС, и както днес ГЕРБ заявяват, че техният кандидат за премиер ще е Борисов, отсега можем да заявим ясно, че ние ще сме опозиция на подобно управление.

Ние ще продължаваме да се срещаме с всички свободни хора и да ги убеждаваме, че има мнозинство за промяна за по-добро, ако мнозинството реши да гласува, а не да си остане вкъщи и да се оплаква около масата.

По време на избори реалната власт е в хората.

Няма спасител, няма добър цар, няма добър диктатор, който да ни спаси – и ако такъв се появи, той ще бъде не спасител, а насилник, защото концентрираната власт развращава. Истината за доброто на хората се крие в работещи институции, които защитават интересите им.

Тридесет години викаме Неволята, време е да си оправим колата сами!

Настоящият сайт използва "бисквитки

Използваме бисквитки на сайта си, за да направим посещението Ви възможно най-удобно. Това включва бисквитки, необходими за функционирането на сайта, такива, които се ползват само с цел анонимна статистика, бисквитки, които се ползват за настройки за комфорт, както и бисквитки, които се ползват, за да Ви предоставяме персонализирано съдържание въз основа на Вашите интереси.

Privacy Settings saved!
Политика за лични данни

Използваме бисквитки на сайта си, за да направим посещението Ви възможно най-удобно. Това включва бисквитки, необходими за функционирането на сайта, такива, които се ползват само с цел анонимна статистика, бисквитки, които се ползват за настройки за комфорт, както и бисквитки, които се ползват, за да Ви предоставяме персонализирано съдържание въз основа на Вашите интереси. Сами можете да решите дали искате да разрешите ползването на бисквитки за статистика, комфорт и маркетинг.

Строго необходимите бисквитки правят работата на сайта ни възможна, като подпомагат основни функции от рода на навигацията между страниците, създаване на профил и др. Тъй като сайтът ни не може да работи правилно без тези бисквитки, те не могат да бъдат изключени. Ваше право е да не ползвате сайта, ако не сте съгласни с тези бисквитки.

 • wordpress_gdpr_allowed_services
 • wordpress_gdpr_cookies_declined
 • wordpress_gdpr_allowed_services
 • wordpress_logged_in_*

Разрешаване на строго необходимите бисквитки
Разрешаване на всички