Днешният ден ще остане в политическата история на отношенията между България и Гърция

„Убеден съм, че днешният ден ще остане в политическата история на отношенията между България и Гърция. Той ще бъде запомнен със стремежа ни за икономическа свобода и политическа независимост.“

Това сподели премиерът Петков на официална церемония днес в Александруполис, заедно с премиерите на Гърция и на Северна Македония – Кириакос Мицотакис и Димитър Ковачевски, с президента на Сърбия Александър Вучич и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и добави:

„Днес, обединени от обща визия и подкрепени от институциите на Европейски съюз, България и Гърция полагат началото на строежа на плаващ терминал за втечнен природен газ край Александруполис – един не само енергиен, но геостратегически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион.“

Премиерът благодари на гръцкия си колега за подкрепата, която нашата съседка ни оказва в настоящия критичен момент и изрази увереност, че по-голямата свързаност на Балканите ще бъде в интерес на икономическото развитие на цяла Европа.

„До края на юни абсолютно цялото строителството на газовата връзка Гърция – България трябва да бъде завършено и от двете страни. Този газопровод заедно с проекта за втечнен газ край Александруполис ни дават възможност за пълна диверсификация“.

Проектът ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Очакванията са газопроводът да бъде въведен в търговска експлоатация за предстоящия отоплителен сезон.

Министърът-председателят подчерта и усилията на правителството да осигури нови доставчици на природен газ във връзка с нарушаването на договора от страна на „Газпром“. „Вярвам, че ще договорим същите или по-добри условия за българските потребители“, заяви Петков.

Газопроводът IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Към този момент проектът е завършен на 92%. Продължава изграждането на наземните съоръжения – двете газоизмервателни станции при гр. Стара Загора и гр. Комотини. Станцията на българска територия е в много напреднал етап на изпълнение и предстои да бъде довършена рамките на месец май.