Новини

Българите са пред исторически избор – или продължаваме към Европа с бързо повишанате на доходите, или се връщаме към постната пица с бухалки

Искахме реформа в службите, за да не се занимават те със събиране на компромати, а да борят корумпираните, но ГЕРБ и ДПС не ни позволиха, каза водачът на листата на ПП-ДБ за област Бургас

Бившият премиер акад. Николай Денков е водач на листата на ПП-ДБ за Втори МИР Бургас. Появата му в региона безспорно е попадение – не само за местните структури на „Промяната“ и „Демократична България“, но и заради факта, че занапред ще бъде пряко ангажиран с проблемите на областта.

– Акад. Денков, защо смятате, че се завръща „постната пица с бухалки“, както казахте в речта си пред НС?

– Видяхме няколко случая, в които беше изпробвано или да се вдигнат цените, или да се спестят средства. От една страна даваме за Великден 50 млн. лева, а от друга – пробваме дали не можем да вземем от пенсионерите 100 млн.лева. За щастие тези проби не минаха заради силната обществена реакция. Същият сценарий имаше и за детската болница. Това е методът на проба-грешка, който ни бе добре познат до този момент. От него идва „постната пица“, защото парите, които уж се спестяват, в края на годината се раздават на приближените на управляващите. Колкото до бухалките, малкият и среден бизнес е много притеснен, че ще се върне рекетът от времената, в които управляваха ГЕРБ и ДПС.

– Какво ще направи ПП-ДБ, за да спре тази “постна пица с бухалки”?

– Ще реагираме максимално бързо, когато видим, че има такъв опит. Уверихме се, че това работи. По отношение на пенсионните вноски, защото знаем какви са процедурите, изчакахме три дни и понеже нямаше никаква реакция се обадихме и казахме, че трябва да е 11, а не 10. В следващия час някой тръгна да обяснява, че едва ли не сме разбрали. По същия начин и за детската болница – бяхме първите, които реагираха много остро. В този случай имаше и обществена реакция, която бе много силна и даде резултат.

– Вие какво виждате в казуса с детската болница. Опит за лобизъм или…

– Познавам този случай доста добре. Опитът да бъде реализирана тази болница е от години. И понеже за всички е ясно, че ако бъде изградена частна детска болница, ще изсмуче всички кадри, които биха били подходящи за създаването на националната болница. От три години ние не отстъпваме от нашата позиция, но явно с идването на служебното правителство, някой реши, че може да реализира този частен проект. Е, видяхте, че не стана.

– Какво предвиждаше актуализацията на здравна карта, за която вие настоявахте?

– Това е един чудесен инструмент, който за съжаление от доста време не е актуализиран. Картата показва в даден регион, примерно около Бургас, колко хора с типични заболявания и проблеми има и оттам сравнява наличното здравно обслужване. Така веднага се вижда дали има дефицит на лекари и услуги. Идеята беше държавата да помага за разкриването на нужните здравни заведения, но това да става стратегически, да е ясно, че хората имат нужда от такива болници и специалисти. Ние предложихме мораториум върху откриването на нови болници, докато не се актуализира тази здравна карта, но това не беше прието. Ако картата бъде актуализирана, ще видим, че ние нямаме нужда от болници в София или някой друг от големите градове, а има много други места, където се отчита недостиг на здравни заведения и специалисти.

– Какви условия ще постави ПП-ДБ при сформирането на следващото правителство и кое е това нещо, от което няма да отстъпите?

– Ясно е, че подходът към правителство ще зависи от това какви са резултатите от изборите. Ако сме първа политическа сила, ще поемем инициативата, търсим съмишленици и подходът е същият, както сега – приоритети, програма, задачи. Който е готов да работи с нас, ще обсъждаме как да управляваме. Да припомня, че когато нямаше друга възможност, направихме правителство с БСП и ИТН и то работи, докато не бе съборено от една от партиите. Последният кабинет го съставихме с подкрепата на ГЕРБ, а към тях се прикачи и ДПС. Но основното е не кой се е закачил, а по каква програма работихме. В момента, в който решиха, че искат да сменят програмата и да кривнат от това, което сме заложили, ние казахме, че не сме съгласни и правителството падна. За следващия път отново поставяме приоритети, задачи и това, което вече няколко пъти казваме, че докато Пеевски управлява и ДПС, и ГЕРБ и Борисов работи заедно с него – ние с тях няма как да управляваме.

– Вие хипотетично ще съберете мнозинство с ГЕРБ, но смятате ли, че те са склонни да управляват само с Вас?

– Те може и да искат, но ние не желаем, защото в най-важния момент – при ротацията видяхме, че Пеевски и Борисов „счупиха“ правителството в средата на периода, за който имахме програма. Тогава беше много по-подходящо да продължим, да си свършим работата и да обсъждаме какво следва. При положение, че те в един много по-подходящ момент свалиха кабинета, защото решиха, че ще спечелят повече от изборите, не виждам как ще можем да работим с тях, ако съществено определят какво трябва да се случи.

– Казахте, че България е заприличала на „Страната на чудесата“ като на Алиса. Във връзка с това, ако сега бяха преговорите за ротация, щяхте ли да отстъпите в някои точки и кои са те?

– Имахме разнобой по три точки. Първата бе свързана с основните реформи – тези, които трябва да се случат, за да бъде справедлива съдебната система, за да има борба с корупцията. Там преговорният екип на ГЕРБ отказа да сложи срокове, а това е като „Ще ти купя колело, но друг път“. За нас подобно поведение бе неприемливо. Второто, за което имахме много сериозно разминаване, беше свързано с това как се правят конкурси. Ние искахме да са прозрачни, а и ГЕРБ, и ДПС искат тези конкурси да са нагласени, за да си сложат избраните хора. Третият разнобой бе заради реформата в службите, виждаме, че те се занимават със събирането на компромати, вместо да борят корумпираните.

– Какви бяха постиженията на вашия кабинет и лесно ли обяснявате на избирателите си защо сформирахте т.нар. „Сглобка“?

– Няколко неща са очевидни, лесно доказуеми, с числа, които всеки може да провери. През последните 3 години с бюджетите на Асен Василев и тази икономическа политика, ние настигаме три пъти по-бързо средните европейски нива, отколкото при ГЕРБ. През тези три години, въпреки войната, пандемията и енергийната криза, се оказа, че много по-бързо настигаме Европа. Това нещо хората го усещат. Още им е трудно да повярват, че тази тенденция е устойчива, но пенсионерите го усещат по пенсиите си, минималната заплата беше променена с над 20 %. Даже има парадокс – когато направихме правителството, имаше страшно много критики, но след като не се осъществи ротацията, започнаха да ни критикуват защо не продължаваме. Ясно е, че хората са усетили, че има полза. Това е, което трябва да убедим българите, че имат само един избор – или продължаваме към Европа с по-бързо настигане на доходите, с рекордни инвестиции, каквито имахме през изминалата година, с намаляване на неравенството, или се връщаме на „постната пица“, където всички възможни средства се прибират, не се дават на хората, за да може след това олигарсите да получат техния дял от „мазнинките“, както ги нарича Борисов.

– Посетихте университет „Проф. д-р Асен Златаров“ за представянето на Факултет по фармация. Какво направи вашето правителство в подкрепа на този проект?

– Миналата година се оказа, че по правилата за прием на студенти Факултетът по медицина трябваше да приеме само 13 студенти, което е крайно недостатъчно и имаше запитване какво може да се направи. Променихме правилата, защото имаше смисъл и отворихме 40 места за този факултет, което дава стабилност. В известен смисъл спасихме факултета. Отделно отпуснахме средства за нов архитектурен проект за фармацевтичен факултет, който вече видяхме. Той е прекрасен. Третото важно нещо е, че картата за висше образование, която успях да въведа през 2021 година, въпреки сериозната съпротива, много ясно показа, че в Бургас и региона има място за много повече висше образование. Това даде обосновка и кураж на ръководството на университета „Проф.д-р Асен Златаров“ да търси развитие. Мога да кажа, че днес видях много позитивно развитие на този ВУЗ. Поздравления и за бившия ректор проф. Миткова, както и настоящия проф. Бозов.

– Като бъдещ депутат от Втори МИР да очакваме ли подкрепа от Вас за създаването на студентски град в Бургас?

– Това е нещо, по което трябва да работим заедно с местните власти. Инициативата е прекрасна. Сигурен съм, че тук няма да има партийни пристрастия, всички ще го подкрепяме. С Асен Василев сме обсъждали, че трябва да се направи фонд между 100 и 200 млн. лева годишно, с който да се подкрепят инфраструктурните проекти на университетите.

– Това ли са вашите основни акценти в програмата за висшето образование?

– За висшето образование освен това, за което стана дума, е много важно да сe подкрепят тези мерки, които са свързани с достъпа и качеството. Например – безплатното образование. Не разбирам защо другите партии блокираха тази мярка, защото има немалко студенти и родители, които казват, че за тях таксите са проблем. Отделно осигурихме 200 млн. лева за ремонт на общежития и строеж на нови. Някак си не разбраха тези, които спряха идеята за безплатно висше образование, че много хора в България имат проблем с издръжката на студентите. Има и други мерки, свързани с атестация, акредитация, коопериране между ВУЗ-овете, които могат да подобрят съществено качеството.

– Как ще обърнете тренда и ще върнете младите хора в България? В последните години сякаш се забелязва известна тенденция в тази посока, но все още е твърде слаба.

– Така е, има промяна в тенденцията. През последните 4 години, без изключение, повече хора са се заселили в България, отколкото са напуснали. За 2023 година са 40 хил. човека – един малък град. Така че посоката се обърна, а и вече имаме повече родени бебета. Причините са натрупване на мерки, които помагат на родителите – безплатните детски градини, увеличения данъчен кредит от 60 на 600 лева, отделно има увеличение на помощите при бременност и раждане. Всъщност България е едно прекрасно място. В Бургас, например, може да живееш чудесно, стига да имаш добри доходи. Това е основният проблем, който трябва да се реши. Ние смятаме, че ще се постигне чрез една нормална европейска политика, каквато реализираме. Тя е доста различна от другата, в която се пестят пари от всичко, за да има в края на годината разхищение за инфраструктурни проекти. Добре е да се подчертае, че по времето на ГЕРБ неравенството в България толкова се увеличи, че ние стигнахме до нивата на Боливия, Камерун, Централно африканската република (ЦАР). Това неравенство е изключително вредно, защото имаме много хора – пенсионери и работещи, под линията на бедност. Нормалната европейска политика е да се вдигнат доходите за всички и защото имаме да наваксаме повече, се увеличават при тези с ниските доходи и пенсии, за да се намали неравенството и родителите да не се притесняват за децата си и да се върнат в България.

– Вие като премиер прокарахте една интересна програма – за общинските проекти, но всъщност чия беше идеята, защото Бойко Борисов твърди, че е негова?

– Идеята е на Асен Василев и регионалния министър Андрей Цеков. Първо я обсъдихме в нашия формат, след което беше представена в НС. Да, разбира се, без подкрепа от народните представители нямаше как да се реализира, но ако върнете малко назад, ще видите, че Асен Василев говори за тази идея поне от две години. Тя не е нова. Сега успяхме да я развием, да се направят разчетите, да изградим правилата и да я направим устойчива. Всички наричат тази програма революция във финансирането на инфраструктурните проекти на общините, защото досега нищо подобно не се е случвало. Само за сравнение, в последния кабинет Борисов за 4 години общо проектите, които са финансирани, са за 170 млн.лева. Ето това е постната пица. Сега само за няколко месеца има 2 хил. проекта за над 1 млрд.лева, а общата сума за 3 години е над 4 млрд. лева. Това е съвсем друг подход за подпомагане на общините.

– Какви са ангажиментите, които поемате към Бургаска област?

-Със сигурност ще помагам и в сферата на висшето и средно образование, както и с възможностите за привличане на инвестиции. Бургас е чудесно място за живот и ако се привлекат инвеститори с висока добавена стойност, ще се вдигнат заплатите и стандартът в града. Но това може да се случи само ако тук има добри специалисти. Заради това развитието на образованието е ключово за региона.

Тези регионални проекти, за които преди малко говорихме, са така планирани, че ако някой успее по-бързо да изпълни целите си, могат да се отпуснат допълнителни средства. Така че ще помагам на общините от региона да привлекат това финансиране.

Третото, което е много важно – трябва да спрем опитите да се блокира работата на рафинерията. Аз действително бях изненадан от призивите на Делян Добрев и Делян Пеевски – да се спре руският петрол за три дни. Това означаваше рафинерията да спре да работи. Защо са го правили – не знам. Положихме доста усилия, за да се премине към неруски петрол, но по начин, който да запази работата и капацитета на рафинерията, защото е свързано както с работата на хората тук, така и е сериозен източник на приходи към бюджета, ако работи правилно.

Настоящият сайт използва "бисквитки

Използваме бисквитки на сайта си, за да направим посещението Ви възможно най-удобно. Това включва бисквитки, необходими за функционирането на сайта, такива, които се ползват само с цел анонимна статистика, бисквитки, които се ползват за настройки за комфорт, както и бисквитки, които се ползват, за да Ви предоставяме персонализирано съдържание въз основа на Вашите интереси.

Privacy Settings saved!
Политика за лични данни

Използваме бисквитки на сайта си, за да направим посещението Ви възможно най-удобно. Това включва бисквитки, необходими за функционирането на сайта, такива, които се ползват само с цел анонимна статистика, бисквитки, които се ползват за настройки за комфорт, както и бисквитки, които се ползват, за да Ви предоставяме персонализирано съдържание въз основа на Вашите интереси. Сами можете да решите дали искате да разрешите ползването на бисквитки за статистика, комфорт и маркетинг.

Строго необходимите бисквитки правят работата на сайта ни възможна, като подпомагат основни функции от рода на навигацията между страниците, създаване на профил и др. Тъй като сайтът ни не може да работи правилно без тези бисквитки, те не могат да бъдат изключени. Ваше право е да не ползвате сайта, ако не сте съгласни с тези бисквитки.

  • wordpress_gdpr_allowed_services
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services
  • wordpress_logged_in_*

Разрешаване на строго необходимите бисквитки
Разрешаване на всички