Андрей Гюров

Водач на листата в Благоевград

Водач на листата на „Продължаваме Промяната“ в Благоевградска област отново е преподавателят в Американския университет в България, Андрей Гюров.

На изборите през ноември 2021 г. той е избран за депутат в 47-то Народно събрание, където става председател на парламентарната група на ПП и е член на бюджетната комисия. В условията на изключително напрегната национална и международна политическа обстановка, Андрей Гюров успява да сплоти и консолидира дейността на най-голямата парламентарна група в 47-то народно събрание.

Професионалната си кариера Андрей разделя между академичния и банковия сектор. Има над 15-годишен опит на експертни и ръководни длъжности в банкови институции в Европа и САЩ и е консултирал компании като Raiffeisen Austria, BAWAG P.S.K., Unicredit Bulbank и други. Фокусът на работата му са системите за управление на кредитния риск, като разработени от него модели се използват в над 100 финансови институции в цяла Европа. От 2010 г. Андрей Гюров е главен асистент в Американския университет в България, където преподава финанси.

Освен с академичната си кариера, в АУБ Андрей е всеотдайно ангажиран с извънкласни студентски дейности. Ментор е на клуба по управление на финансови активи и на инкубатора за млади компании Elevate на университета. Под негово ръководство отбори на АУБ са печелили три пъти националното състезание за оценка на компании към CFA Institute и са представяли България на световните финали в САЩ, Чехия и Ирландия.

Като член на борда на Института за научни изследвания „Балкански-Паница“, Андрей организира летни училища по икономика с участието на професори от някои от най-реномираните университети в света, като Харвард, Кеймбридж, Станфорд, London Business School и други.

Андрей Гюров е запален спортист, петкратен шампион на България с отбора на Благоевград по бейзбол „Бизоните“ и редовен участник в ултра крос триатлони. През 2019 г. той изкачва Монблан, а в свободното си време практикува ски, голф, кайтсърф и мотоциклетизъм. Андрей е семеен, с двама синове на 18 и 14 години. Цялото семейство споделя страстта на Андрей към спортуването – от първокласници децата му тренират баскетбол в спортен клуб „Евробаскет“ – Благоевград, а съпругата му е запален фитнес ентусиаст.