03 МИР

Даниел Лорер

Водач на листата Варна

Даниел Лорер е министър на иновациите и растежа до август 2022 г. в редовното правителство на Кирил Петков. Създава министерстовото на иновациите от нулата и го превръща в едно от най-успешните в правителството на “Продължаваме промяната”. Ръководената от него институция отключи достъпа на малките и средни предприятия до свеж капитал за енергийна ефективност, технологична модернизация и стартиращи бизнеси. Първата за България мярка по Плана за възстановяване и устойчивост стартира именно в това министерство. Заедно с това върна доверието на чуждестранните инвеститори в България. Данните на Евростат потвърждават, че икономическият растеж в България е два пъти по-добър от средния в ЕС за второто тримесечие на годината, въпреки международните кризи. След активизиране на подкрепата и привличане на високотехнологични и иновативни компании, българската икономика започна да се превръща в модерна с производства с висока добавена стойност.

Прочети още

“Какво е общото между увеличените пенсии на родителите ни, безплатните детски градини за децата ни и спирането на вноса на плодове и зеленчуци с пестициди от Капитан Андреево? Едно – непримиримата мотивация да си довършим работата и да спрем корупционните схеми, за да има повече средства за хората.

Дали знаехме, че ще е трудно – да, дали се оказа по-трудно – да, дали това ще ни откаже – точно обратното.”

Даниел Лорер определя себе си с три думи – баща, предприемач, спортист. Щастливо женен, с 3 деца. Кара кайтсърф, ски и колело. И иска областите Варна и Търговище да имат това, което заслужават – свободата да развият истинския си потенциал.

Даниел Лорер е роден на 28 май 1976 г. в София, но през по-голямата част в последните 15 години живее във Варна, която избира пред всички световни икономически центрове, в които е работил. Завършва компютърни науки и бизнес управление в университета Тел Авив. Първата си бизнес идея измисля на 15 годишна възраст и се превръща в успешен предприемач с вече 20 години международен опит.

През 1999 г. основава в Париж първия си стартъп FranceBusinessPlus, впоследствие продаден успешно.

Работи на различни ръководни позиции в хай-тек компанията Mercury Interactive, световен лидер в областта на софтуера за автоматизиран качествен контрол. През 2006 г. Hewlett-Packard купува Mercury Interactive за 4.5 милиарда долара.

След продажбата на Mercury Interactive Даниел Лорер става един от създателите на Optiim, хай-тек компания за софтуерни решения, базирана в Истанбул. Компанията има редовни клиенти сред най-големите банки и телекоми в Англия, Турция, Близкия Изток и Африка. През 2016 г. Optiim се продава на австрийския холдинг New Frontier Group.

През 2018 г. е между основателите и управляващ партньор на BrightCap Ventures, фонд за рискови инвестиции в технологични компании. Даниел се занимава с оценка на нови компании и контрол на изпълнението на бизнес планове. Фондът инвестира предимно в българските технологични компании, заедно с водещи американски и европейски фондове като Bain Capital, Statkraft Ventures, Osage Partners, Crosslink, E-Ventures, Baseline Ventures. Напуска управлението септември 2021 г.

През 2013 г. Даниел Лорер е съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков, а през 2021 г. е съветник на министъра на икономиката на служебното правителство Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност.

Избира живот в и с България пред Тел-Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона.

Освен родния български, говори руски, английски, иврит, френски и немски език.

Калоян Икономов

предприемач

Калоян Икономов завършва руското училище VIII СУЕО „Ал. С. Пушкин“ в гр. Варна, с профил италиански език. Придобива бакалавърска степен от Университета в Кент (Англия), а после магистърска по „Бизнес администрация“ в Чикагския университет в САЩ. Ротационен председател е на Комисията за контрол над службите за сигурност в 47-ото Народно събрание. Калоян Икономов е потомствен варненец, успял предприемач и баща на две момичета, родени също във Варна.

Антон Тонев

хирург

Антон Тонев завършва Медицинския университет в гр. Варна, където на 35 годишна възраст започва и своята преподавателска кариера, превръщайки се в най-младия доцент по хирургия в България. Специализирал е в Университетска болница „Св. Марина“ – Варна, както и в САЩ, Германия, Холандия, Франция, Южна Корея и др. Председател е на Комисията по здравеопазване към 47-ото Народно събрание. Баща е на две деца.

Снежана Апостолова

управление на екипи

Снежана Апостолова е завършила Немската езикова гимназия в морската столица, впоследствие Икономически университет – Варна, със специалност „Банково дело“. Работи 15 години на ръководна позиция в голяма търговска фирма. След това близо осем години се е развивала професионално в сферата на авиацията, на летище Варна. Работила е и към Министерство на Финансите в служебното правителство от май до август 2021 г. Заместник-председател на Комисията по туризъм към 47-ото Народно събрание. Майка е на две деца.

Благомир Коцев

предприемач

Благомир Коцев завършва варненската Първа езикова гимназия. В периода до 2004 г. последователно се дипломира с отличие като бакалавър по бизнес администрация в Американския университет във Вашингтон, щата Колумбия и придобива магистърска степен по корабоплаване, търговия и финанси в Сити Юнивърсити – Лондон. След завръщането си управлява успешен семеен бизнес в морския бранш, финансите и ресторантьорство. Благомир Коцев е назначен за Областен управител на Варна по време на кабинета на Кирил Петков. Очаква първото си дете.

Кирил Симеонов

макроикономист

Кирил Симеонов е завършил с отличие икономика в Съединените Щати и магистратура в един от най-добрите икономически университети в света – Бокони.
Председател е на комисията по електронно управление и информационни технологии в 47-то Народно събрание и член на комисията по бюджет и и финанси. Кирил Симеонов има силно изразена гражданска позиция и е създател на групата „Спаси Варна“. Каузата му е развитието на Североизточна България. Вярва, че младите българи трябва да участват по-активно в политическия живот на страната. Баща е на две деца.

Николай Стефанов

морски специалист

Николай Стефанов е роден във Варна. Финансист е по образование. Професионално се е реализира в частния сектор – морския бранш и в инвестициите в недвижими имоти. “Защо влизам политиката ли? Защото политиката за мен е кауза”

Стоян Новаков

транспортен експерт

По образование Стоян Новаков е юрист, специализирал е морско право. Притежава близо 20-годишен управленски опит, като професионалната му кариера преминава в частния сектор, в сферата на транспорта и логистиката. Заемаше поста на зам.министър по транспорта в правителството на Кирил Петков. Баща е на три деца.

Филип Спасов

кулинар

Филип Спасов е завършил специалностите “Туризъм” и “Хотелиерски и ресторантьорски мениджмънт” в Париж, Франция, където е практикувал пет години в различни хотели и ресторанти от веригата “Мишлен”. Владее френски, английски, руски и испански език. Живее и работи като кулинар и шеф-готвач в гр. Варна. Инициатор е на „Улицата на готвачите”. Баща е на новородено момченце.

Емил Ефендулов

юрист

Емил Ефендулов е израстнал в гр. Варна и е специалист в сферата на търговското, облигационното, морското и застрахователното право. Завършва право в Московския държавен университет с отличие, след което и в Нов български университет. Личната му кауза е да допринесе за осъвременяването на законодателството на България, създавайки по-добри условия за бизнеса и повече защити за ползвателите на застрахователни услуги. Свободното си време прекарва с фотоапарат или книга в ръка.

Миролюб Адамов

хотелиер

Миролюб Адамов е на 32 години. Завършил е “Мениджмънт” в Икономическия университет във Варна и “Икономика на търговията” в УНСС. Многократен шампион по плуване. От 2016 г. е мениджър на най-добрия клуб по плуване в България за последните 6 години. По време на правителството на Кирил Петков е съветник на министъра на младежта и спорта.

Петко Попов

мениджър в земеделието

Петко Попов е роден във Варна. Икономист и финансист по образование. Завършва бакалавър „Банково дело“ в Икономически университет – Варна. Има магистърска степен по „Бизнес администрация“ от Американския университет в България. Работи на различни ръководни позиции в някои от най-големите банки в страната, а през последните 7 години е мениджър на сплотен колектив, който се радва на успехи в сферата на земеделието. Щастливо женен с две деца. В свободното си време обича да пътува, да ходи на плуване и да прекарва време със семейството и приятелите си.

Борис Касиков

журналист

Борис Касиков е на 45 години, от Варна. Известен сред широката общественост, като разследващ журналист, направил десетки репортажи за „Господари на ефира “ и НОВА ТВ. Носител на две журналистически награди, автор на три документални филми на еко тематика. Още през 2009г., Касиков е първият варненец, който публично се обявява против презастрояването на Морската градина във Варна. Кандидат е за народен представител, за да се бори срещу бетонирането на Българското Черноморие и Българската Планина.
Женен с двама сина.

Ламбрин Сотиров

основател на музей “Стара Варна”

Николай Желязков

адвокат

Иглика Якова

зам. директор в Европейската комисия

Николай Василев

капитан далечно плаване

Илия Тодоров

лекар

Вълкан Иванов

хирург

Д-р Вълкан Иванов е на 44 г., семеен с две деца. Той е консултант по онкопластична хирургия, асоцииран член към Кралското хирургическо дружество на Великобритания. Владее свободно английски и руски език. Стремежът му е да пациентът да е в центъра на здравеопазването в България, което да върне доверието в системата, където важно да е качеството на здравната услуга.

София Колева

експерт управление на проекти

София Колева е родена в гр. Варна и е магистър по управление на проекти и счетоводство и контрол. Основният ѝ професионален опит е в сферата на управлението на проекти, като в момента основен фокус ѝ е професионалното обучение и образование. Занимава се с разработването на нови учебни планове с цел подготовка на кадри за спасителни акции при бедствия и аварии.
„Продължавам промяната, за да допринеса с работата си за по-добро бъдеще на страната ни”.

Десислава Стоянова

директор в общинска дирекция

Десислава Стоянова е родом от Аксаково. Завършва икономика в Икономически университет – Варна и филология в Шуменски университет ‘’Епископ Константин Преславски’’. Целият и кариерен път е преминал в държавна администрация. Понастоящем е Директор на Дирекция ‘’Общинска собственост и стопанство, сигурност и контрол’’ в община Аксаково. Десислава Стоянова е специалист с дългогодишен опит в сферата на инфраструктурата и транспорта. В свободното си време обича да се разхожда сред природата и да чете книги. Владее английски език. Щастливо женена с едно дете.

Йорданка Костадинова

фармацевт

Народен представител в 47-ото Народно събрание. Участва в комисията по здравеопазване и комисията за пряко участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.
Йорданка Костадинова е завършила „Фармация“ в Медицинския колеж към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна. След това учи здравен мениджмънт в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов.

Прочети още

ма над 13-годишен опит като фармацевт. Преди да заеме поста народен представител, през последните 10 години Костадинова е част от млад и сплотен колектив, който се радва на успешно лекувани пациенти с помощта на водещата немска фармацевтична компания – Berlin-Chemie/А.

„Чувствам, че имам сили и опит, за да допринеса за промяната в България. Проблемите на Добрич и региона са много, но голям е и потенциалът ни за развитие. С общи усилия можем да направим така, че за кратко време да постигнем значими резултати и да сме за пример на другите области.“

Костадинова смята, че ученето през целия живот (life-long learning) е задължително, ако човек иска да бъде в крак с времето, да се усъвършенства и да бъде полезен. Затова тя посещава образователни курсове, участва в семинари и в различни организации със социална, благотворителна и културна насоченост.

„Като работеща майка ми се налага да разпределям времето си прецизно и в малкото свободно време, с което разполагам, се отдавам на спорта и на хубавите книги. Но най-голямата отговорност в моя живот е възпитанието и образованието на моите три деца.”