23 МИР

Асен Василев

Водач на листата София

Съоснователят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев е водач на листата на кандидатите за депутати в Хасково и в МИР 23 София.

Асен Василев е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в редовното правителство на Кирил Петков. Политиката за увеличаване на доходите на българските граждани в условията на пандемия и войната в Украйна е приоритет в неговото управление, предприти са и мерки за подпомагане на гражданите и бизнеса срещу инфлацията и нараствашите цени на енергоносителите.

Василев и неговият екип продължават политиката на „Продължаваме промяната“ за активиране на контролните механизми на държавата и спиране на течовете на публичен ресурс.

Прочети още

Рестартиран е отново процесът по договаряне на европейските средства след близо двегодишно забавяне. Планът за възстановяване и устойчивост в размер на 13 млрд. лева е одобрен от Европейската комисия. Успешно е финализирано и споразумението за партньорство за новите оперативни програми на стойност 22 млрд. лева.

България става пример за финансова стабилност. Дългът намаля с над 2 млрд. лева и по данни на Евростат България е трета държава в ЕС с най-нисък дълг като процент от БВП. Ръстът на икономиката е над 4%, въпреки кризата. Дори финансовият министър на най-голямата икономика в ЕС Германия – Кристиян Линнднер, оценява това като голям успех за България.

В периода 1999 – 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и на редица големи производители на потребителски стоки.

Бил е и министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март до май 2013 г. Министър на финансите е в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, които организират т.нар. “Харвардски курсове”. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и кoнкурентоспособност в Harvard Business School.

Асен е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Завършва езиковата гимназия в родния си град, а след това е приет да следва Икономика в Харвард. Специализира “Бизнес администрация и право” в Harvard Business School и Harvard Law School.

Акад. Николай Денков

академик, учен, университетски професор

Николай Денков е роден на 3 септември 1962г. в гр. Стара Загора. Академик на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europea, професор и доктор на науките по физикохимия. Според класация на университета в Станфорд от 2021 г. той е сред първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята област. Публикувал е над 175 научни статии. Неговите разработки са цитирани над 8500 пъти в научната литература (h-index = 47). Има 12 патента, включително шест международни (WIPO, US, Europe) и четири чуждестранни. Ръководил е повече от 45 международни проекта.

Прочети още

За своите научни постижения акад. Николай Денков е удостоен с редица престижни отличия: наградата Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), наградата Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество, националната награда “Питагор” на МОН.

От 2014 до 2016 г. акад. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката, а през 2017 г. и от май 2021 г. – служебен министър на образованието и науката. Министър на образованието и науката в кабинета ‘’Петков’’.

Настимир Ананиев

предприемач

Настимир Ананиев е роден в София. Има две висши образования – бакалавърска степен по ‘’Бизнес администрация’’ от Грифит Колеж в Ирландия и магистърска степен по ‘’Бизнес администрация’’ от Американския университет в България. Завършил е програмата “Лидерство, организация и действие” в престижното училище Кенеди в Харвардския Университет.

Прочети още

Бил е маркетингов директор за Централна и Източна Европа на най-големия частен колеж в Ирландия. От 15 години е предприемач. Негови приоритети са конкурентен и силен микро- и малък бизнес, европейски транспортни решения, работеща пътна безопасност и България да бъде фактор в Европа. Лидер на Европейска партия ‘’Волт’’. Народен представител в 43-то НС и в 47-то НС. Председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 47-то НС и член на Комисията по транспорта и съобщения. Владее английски и руски език. Семеен, с две деца.

Васил Пандов

преподавател СУ “Св.Кл. Охридски, адвокат

Васил Христов Пандов е на 45 години и е адвокат с повече от 20 години стаж. Завършил е 9-та френска гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, гр.София. Висше образование придобива в СУ „“Св. Климент Охридски“ през 2001г. – магистър по право, впоследствие – доктор от 2013г. Преподавател в Юридическия факултет на СУ „“Св. Климент Охридски“ от 2009г., катедра „Международно право и международни отношения“, доцент по международно частно право. Заместник – председател на Институт по международно частно право. Притежава специализация към Университет Кеймбридж. Началник на кабинета на министъра на здравеопазването в периода януари – август 2022. Председател на Надзорния съвет на Национална здравноосигурителна каса в периода януари 2022 – август 2022г. В свободното си време обича да прекарва време с децата и се увлича по бягане и трекинг. Любител на книгите особено на историческа тематика. Има три деца.

Венко Сабрутев

икономист

Венко Сабрутев е магистър по Управление на международни проекти и магистър по Маркетинг от Университета за национално и световно стопанство. Има над 10 години опит в областта на енергетиката (горива и електроенергия) и значителен опит в управлението на големи проекти, търговията, маркетинга и иновациите. Народен представител в 47-то НС, Зам.- предсетател на Комисията по бюджет и финанси и член на Комисията по енергетика. Владее английски език. Женен, с едно дете.

Васил Стефанов

адвокат

Васил Стефанов е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Адвокат, с натрупан опит в областта на гражданското, търговското и процесуалното право. Защитавал правата на гражданите в редица съдебни дела и консултирал български и чуждестранни бизнеси. Народен представител в 47-ото Народно събрание и зам. председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите и член на Комисията по енергетиката. Владее английски език.

Искрен Митев

мениджър иновации

Искрен Митев е на 33 години, роден в гр. Варна. Икономист по образование със специализации в САЩ и Финландия. Съосновател е на ESCREO – компания, която произвежда функционални бои, които превръщат всякакви повърхности в магнитни бели дъски или почистват въздуха и абсорбират въглероден диоксид. Искрен Митев и неговата компания Escreo са отличени с призовете Forbes 30under30, Founder of the Year 2019 и Deloitte impact stars. Народен представител в 47-то НС, член на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по икономическа политика и иновации.

Ива Руйчева

лицензиран психотерапевт

Ива Руйчева е учила в универистета в Оксфорд, където е и работила като научен асистент-изследовател. Завършва специализацията си в Института по Психиатрия, Психология и Невро-науки към Кингс Колидж, Лондон. Работила е в едни от най-големите и престижни болници на Великобритания и Европа, по редица здравни проекти на ООН в Африка и като експертен съветник към правителствата на Гърция и Великобритания. В България е била член на комитета на редица благотворителни организации насочени към деца лишени от родителска грижа. Здравостта и здравето на обществото, както и наличието на адекватни социални грижи, осигуряваща социална справедливост в обществото винаги са били основен личен и професионален приоритет и фокус.

Борислав Антонов

икономист

Борислав Антонов е завършил икономическо образование. Живял, работил и учил във Франция повече от 15 години, той има както академичен, така и практически опит в областта на дипломацията, иновациите и устойчивото развитие. Като народен представител в 47-то Народно събрание е член на Комисията по външна политика, където има активна роля. Член е и на Комисията по Транспорт и съобщения. Председател на Делегацията на България на Конференцията за бъдещето на Европа и зам. председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на Франкофонията.

Димитър Шалъфов

адвокат

Димитър Шалъфов е на 36 години, роден и израстнал в гр. София, където е завършил 73 СОУ „Владислав Граматик“. Висшето си образование получава в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, със степен Магистър по „Право“. След дипломирането си, повече от 10 години работи като юрисконсулт и адвокат, в сферата на търговското, застрахователното, вещното и административното право. Като пострадал в пътнотранспортно произшествие, с участието на пиян шофьор, личната му кауза е борбата за намаляване на жертвите по пътищата и повишаването на пътната безопасност, както и реформирането на законодателството в тази сфера. Хобитата му са литературното писане, спорта и мотоциклетизмът. Семеен с едно дете.

Виктор Насър

мениджър международно бизнес развитие

Виктор Насър е завършил Американския Университет в България със специалност ‘’Бизнес администрация и икономика’’. Притежава дългогодишен опит в международното бизнес развитие в технологичния сектор. Развивал е отношения с партньори и клиенти в над 20 държави в Европа и Азия. Съветник на министър Кирил Петков по време на служебния кабинет по въпросите, свързани с работата на задграничните търговски служби на България. Народен представител в 47-то НС. Член на Комисията по икономическа политика и иновации и на Комисията по отбрана. Владее английски език.

Виктор Ботев

предприемач

Виктор Ботев е ИТ предприемач в сферата на Изкуствения Интелект. Завършил е университета в Чалмърс, Швеция, с фокус върху приложното машинно-самообучение. Виктор има дългогодишен опит в ръководството на софтуерни и научни екипи, също е и инженер-изследовател в областта на Изкуствения интелект и работата му с естествени езици. Прекарал е 8 години в Швеция и има широк поглед върху шведската образователна и научна система. Като предприемач е работил тясно с агенциите по иновации в Швеция и Норвегия, както и с множество университети, научни институти и корпоративни екипи в сферата на науката. Сфери на интерес са електронно управление и образование и наука.

Росен Енчев

мениджмънт консултант

Росен Енчев е придобил бакалавърска и магистърска степен във Великобритания. Работил е няколко години в Лондон като консултант по стратегически въпроси и управление на проекти. Завършил е и MBA програма в Германия, а след дипломирането си – се премества в Нидерландия. Там управлява стратегическия отдел на голяма международна компания. От декември 2021 до август 2022 година е част от правителството на Кирил Петков като началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по ефективно управление.

Станислав Даракчиев

ИТ мениджър

Владислав Цеков

бизнес психолог, маркетолог

Владислав Цеков завършва образованието си в сферата на психологията в Мюнхен и Лондон. След години наблюдения на българското общество, установява нуждата от по-добра система за подкрепа на психическото здраве в България. Това приема и за своя мисия и лична кауза – да подобри психическото здраве и емоционалната интелигентност на всеки български гражданин, както в личен, така и в професионален план. Занимава се със социално предприемачество, адресирайки належащи психологични проблеми и се стреми всяка негова дейност да носи стойност на обществото. В свободното си време се отдава на любими занимания като участия във филми и каране на кайтсърф.

Томас Димитров

управление на публични дела

Томас Димитров е роден и израснал в София. Завършва международна политика в King’s College London и специализира право в University of Edinburgh. От 2016 година работи като консултант по политически комуникации и управление на публични дела (Public Affairs) в Брюксел, Белгия. Специализирал е консултантската си практика в сектор високи технологии, космос и авиация. През 2021 година основава собствена консултантска компания в България в същата сфера услуги.

Красимир Куртев

музикант

Красимир Куртев е роден в гр.София. Завършил е висшето си образование в НМА “Панчо Владигеров“. Творческа личност, работил в сферата на музиката, съосновател на популярната група „Акага“, която ръководи и до днес. Член на управителния съвет на Музикаутoр, един от основателите на БМА-Българска Музикална Асоциация, както и член на Теосто-Финландия. Семеен с едно дете.

Георги Златков

предприемач

Георги Златков завършва “Бизнес администрация” в България, а в чужбина специализира „Дигитално лидерство“ и „Управление на иновациите”. Предприемач и консултант в сферата на дигиталните решения, оптимизацията на процеси и маркетинга. Личният му фокус е насочен към разработване на стратегии за навлизане и растеж на компании, а през последните години и към процесите свързани с дигитална трансформация на организации, създаване на устойчиви високоефективни екипи и привличането на инвестиции.

В 47-мото Народно събрание е съветник по въпроси свързани с иновации и дигитализация.

Прочети още

Активно ангажиран е със социални каузи вече повече от 12 години. Като президент на един от най-големите доброволчески клубове, бива отличен с наградата “Бяла лястовица“ за принос към обществото. Гост лектор и участник в публични дискусии на тема предприемачество и стартъпи.

Пролетина Гирова

специалист по българско и международно застрахователно право

Пролетина Гирова е на 37 години и е юрист по професия. Специализирала е в областта на застрахователното право и клинични проучвания. Учила е българско, немско и английско право. Член на ПП „Волт“ от четири години. Работила е като председател на арбитражния орган на движението на европейско ниво. Живяла е близо десетилетие в Германия, преди осем години се връща в България и се установява за постоянно тук. Владее немски и английски език.

Иво Михайлов

собствен бизнес – туризъм

Иво Михайлов е завършил специалност „Комуникационна техника и технологии’’ в Университета по национално и световно стопанство. Понастоящем е докторант в същия университет в катедра Предприемачество. Характеризира себе си като предприемач. Поставя си за цел подобряването на качеството на живот, намаляването на административната тежест за малкия и среден бизнес и развитието на силна средна класа в обществото. Семеен с две деца.

Розита Еленова

публични комуникации и актьорско майсторство

Розита Еленова е експерт в сферата на медиите и културата. Има магистратури от Софийския университет „ Климент Охридски“ и Националната академия за театрално и филмово изкуство. Член на Съвета за електронни медии, от парламентарната квота в периода 2016 – 2022 г . Активната позиция по време на мандата й е в сферата на дезинформацията; пропагандата; фалшивите новини, както поведението на електронните медии при отразяване на трагични събития; сложния казус „другата гледна точка“, особено след старта на световна пандемия, войната в Украйна и др. Член на Съюза на българските журналистите (СБЖ), Съюза на артистите в България (САБ), Европейска асоциация на директорите по комуникация (EACD), Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО).

Саад Алуани

фармацевт

Саад Алуани е израстнал в семейство от смесен брак във Велико Търново. Магистър фармацевт дипломиран 2010 г. от МУ София, като лабораторните изследвания за дипломната си работа на тема „Идентификация на биомаркери за негенотоксични канцерогени” извършва в VUB Брюксел, Белгия. Следващата година открива аптека „ЛЕКАРНА“ на името на първата аптека в България, в с.Ресен, а днес, аптеката продължава дейността си в гр. София, Красно село. В периода 2013-2020 е избран като член на УС на Български фармацевтичен съюз. Днес има над 12-годишен опит с добра експертиза по фармакология, фармакотерапия, лекарствена регулация, електронно здравеопазване и фармацевтични грижи. Председател на “Сдружение на независимите аптеки“.